Pluk hier uw programma voor Cogetamafest

 

Er is hier al veel geschreven over Cogatamafest, het grootste feest dat Knesselare de jongste jaren al twee keer overkwam en dat dit weekend “wordt vervolgd” met een derde editie. “Goe weere”, roepen ze in Ukkel. Pluk hier uw programma voor een uniek evenement. Ook een fotobakje van de artiesten en voor wie zin heeft in de wortels van de Cogetamaplant… woord en beeld bij ’t laatste feest van de sigarenmakers.

Vrijdag starten de organisatoren met een optreden van Skunk City met aansluitend plaatjes door DJ CRoWN.

De fanfare WIK blaast zondag het feest in. Ze volgt vanop De Plaats een indiaanse wegwijzer met vlag, om zo via de Kerkstraat in het Hemelrijkpark te arriveren, waar de burgemeester het lint doorknipt en het spel kan beginnen. Wie al even ging gluren weet dat alleen al de opstelling van podia, terrasjes, bar, standjes, voor een “nieuwe” sfeer zal zorgen.

Wikit, de jongskes van WIK, spelen er vanaf 14 uur bij de koffietafels, gevolgd door de fanfare WIK (groot podium).

Om 15 uur volgt Gitano Swing op het klein podium.

Vanaf 16 uur kunt u over het hele terrein zoals bij vorige editie weer genieten van de zotte kuren van Verdammte Spielerei (eerste set).

Om 16.30 neemt Karibou Orchestra voor een uurtje over op het groot podium. Verdammte Spielerei (tweede set) maakt dan een bruggetje naar 18 uur, het moment waarop de lokale groep Company B op het klein podium met drie vrouwenstemmen de toon zal zetten (Nele Saey, Bie Van de Casteele en Griet Van Wolleghem en combo met Karel Saey, Dirk Van Cauter en Kay Van de Casteele en Bart Steuperaert).

Die Verdammten ronden de vooravond af met hun derde set.

Dat er vooraf, tussendoor en bij wat volgt ook tijd zat is voor een hapje, een drankje en vooral veel andere frivoliteiten, hoeft weinig uitleg. Dat vindt de wandelende bezoeker – van boorling tot 90-plusser – met de ogen dicht.

Avond

Goed om weten ook dat het avondprogramma gewoon aansluit bij wat voorafging. Liz Aku (groot podium, 19.30-20.30), Brass Rave Unit (klein podium, 20.30-21.30), het elfkoppig gezelschap Cafe con leche uit Gent met een eigen muzikale taal die bol staat van verschillende stijlen: cumbia, reggae, swing, ska, chanson, gipsy, …  (groot podium, 21.30-23.00), en nog eens Brass Rave Unit brengen het publiek naar de nacht. En dan rest er voor de dapperen nog veel tijd om ter plekke de wereld te verbeteren.

Hieronder een prentenbak van de artiesten

Deze slideshow vereist JavaScript.

De historie van den Indiaan

Nu Frank Deboosere en co als aanloop naar het weekend dan toch eens enkele uren verfrissende regen voorspellen nog wat meer woord en beeld over de roots, fabriek en werkers.

Voor wie graag leest (en kijkt) hier ook nog eens bondig het Cogetamaverhaal dat we schreven voor het Tijdschrift voor Industriële Cultuur (TIC, 2012): Artikel sigarenfabriek Cogetama in TIC (JVdC)

En voor wie meer fan is van beelden, hieronder in een prentenbak een herinnering aan de festiviteiten van 2009, naar aanleiding van de herdenking van de sluiting van de sigarenfabriek en de reünie van de voormalige werknemers. Met zoals altijd dank aan Paul en Jan Vermersch voor de foto’s.

Deze slideshow vereist JavaScript.