Muziek, dans en woord: opendeur en info muziekschool Knesselare (donderdag 28 juni,17-20 uur)

Het muziekonderwijs loopt in Knesselare op twee sporen. Het grote spoor is dat van de Academie van Aalter, met een heel ruim aanbod, vooral gericht toch op kleuters en kinderen. Donderdag 28 juni kun je in de Knesselaarse muziekschool naar de Opendeurdag en inschrijvingen (muziekschool, Hoogte 3). Je krijgt er meer info over het aanbod en over de vernieuwingen in het deeltijds kunstonderwijs en een optredentje. Voor de duidelijkheid stoppen we de info van het Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs (KMTO, het tweede spoor, gericht op tieners en volwassenen) in een apart bericht.

Wat is er in essentie veranderd? We vroegen het aan de directeur van Aalter. “Het muziekonderwijs wordt minder theoretisch. En ook de evaluatie gebeurt anders. Er zijn geen punten en examens meer. De evaluatie wordt meer competentiegericht… Eenvoudiger uitgedrukt: de leerlingen moeten niet meer allemaal door hetzelfde gat. Minder verplichtingen, meer inspelen op wat de leerling wil en kan”, aldus Filip Demeyere. Muziekscholen mogen ook meer aanbieden dan vroeger, zo blijkt. Hieronder een overzicht.

Academie Aalter, filiaal Knesselare: musiceren, acteren, dansen. Wat kan in Knesselare?

6-7 jaar: eerste graad: Muziekkriebels voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar (6- en 7- jarigen) – enkel in Aalter / Woordkriebels: voor leerlingen uit het tweede leerjaar (7- jarigen) – enkel in Aalter / Danskriebels: voor kindjes uit het eerste en tweede leerjaar (6- en 7-jarigen) – in Knesselare

8-12 jaar: tweede graad (vroeger lagere graad, vier jaar): zoals vroeger: vanaf derde leerjaar in Knesselare: Muziekatelier: twee uur notenleer en één uur instrument) / Woordatelier (uitspraak, improviseren, acteren): één uur per week / Dansatelier: (houding, techniek, expressie): twee uur per week

12-15 jaar:  derde graad (vroeger middelbare graad)

15-17 jaar: vierde graad (vroeger hogere graad).

Waar hebben Knesselaarse lessen plaats? → Muziek en Woord: muziekschool, Hoogte 3, Knesselare / → Dans: sporthal Flabbaert, Prinsengoeddreef 33, Knesselare

Wanneer inschrijven: kan op opendeurdag donderdag 28 juni, maar ook nog in augustus en september

Tarieven:  → Jonger dan 18 jaar: 72 of 49 euro → Tussen 18 en 24 jaar: 136 euro → Volwassenen vanaf 24 jaar: 314 of 136 euro

Instrument huren? Zolang de voorraad strekt: strijkinstrumenten (van viool tot contrabas), kinderaccordeon, kinderharp, bugel of trompet, tuba, hoorn, trombone, fluit, hobo, klarinet, saxofoon.

EXTRAATJES

Foto website academie

Piepjong kan ook: Kleuterdans voor kinderen uit de tweede en derde kleuterklas  (4- en 5-jarigen) – ook in Knesselare. Voor muziekkriebels moet u naar Aalter, Ruiselede of Maldegem.

Nieuw: Kinderkoor voor alle kinderen tussen 8 en 12 jaar. Meer info hierover begin volgend schooljaar.

Volwassenen? Onderwijs op maat.

Nieuw: instaporkest voor kinderen van muziekatelier 3 en 4 (10-11 jaar).

Open klas, instrumentenvoorstelling en proeflessen: van zaterdag 8 september tot en met vrijdag 14 september. Leerlingen mogen vriendjes meebrengen.

INFO

Meer info: academie Aalter, Stationsstraat 141, 09 374 36 54, academie@aalter.be en www.aalter.be/academie. Open: iedere dag 10-18 uur, dinsdag 10-19 uur, zaterdag 8.30-12.30 uur.

ACAALTER_Brochure18-19_website

INFO Knesselaars Muziek- en Toneeelonderwijs (tieners vanaf 14 jaar en volwassenen):

Het kan ingewikkeld lijken, maar dat is het niet. KMTO Knesselare organiseert in Knesselare voor tieners vanaf 14 jaar en volwassenen lessen gitaar en zang (hedendaagse genres of klassiek), lessen voor alle kopers (van trompet tot bas), voor saxofoon en drums. Meer nieuws volgt in een apart bericht.

De muziekvereniging zorgt er al een paar jaar voor dat tieners met enige muzikale kennis op vrijdag in de vooravond samen kunnen musiceren in WIkit. De groep wordt geleid door Fien Van de Casteele (regentes en licentiate pedagogie). Maar ook hierover meer in een volgend bericht.