Groen heeft lijst klaar, N-VA nog niet

 

Groen heeft een lijst met 29 kandidaten klaar. Er staan zeven kandidaten op van Knesselare en twee van Ursel. Groen zet duidelijk in op jonge kandidaten. Vijf kandidaten zijn jonger dan 25, maar vijf zijn ouder dan 55. Er zijn veertien nieuwe kandidaten. De kandidatenlijst van de N-VA is nog niet goedgekeurd. Die waren aan Pieter De Crem doorgegeven vooraleer ze door de partijleden waren goedgekeurd. Die beslissing valt pas einde juli.

Hierboven de kandidaten van Groen (enkel Leentje Desmet ontbreekt). Verderop een overzicht van de lijst met voorkeurstemmen 2012.

Ook Groen zal moeten wikken en wegen. Hoe groter het aantal lijststemmen (zonder voorkeurstemmen), hoe groter de “pot” waarvan de kandidaten bovenaan de lijst kunnen profiteren. Maar zelfs in een scenario dat Groen behoorlijke winst maakt, gaat de pot naar de twee bovenste kandidaten, de Aalterse sterkhouders, die zeker worden verkozen, en daar houdt het op.

Van de 27 andere kandidaten zijn het die met de meeste voorkeurstemmen die worden verkozen, ongeacht op welke plek ze staan. Dat worden er mogelijks nog vijf, zes of zeven (naargelang status quo, winst of superwinst).

Wie de voorkeurstemmen van beide gemeenten van zes jaar geleden in de tabel hieronder bekijkt, kan zo’n beetje inschatten uit welke gemeente die andere Groenzetels naar alle waarschijnlijkheid zullen komen…

Tegenover 2.894 Groen-kiezers in Aalter stonden 1.131 Groen-kiezers in Knesselare, ook al behaalden beide lijsten procentueel allebei zo’n 20 procent van alle uitgebrachte stemmen in beide gemeenten. Dat is meer dan twee tegen één. Ga daar vanuit Knesselare maar eens aanstaan. Het is niet uitgesloten dat alleen de Knesselaarse lijstduwer een reële kans maakt om erbij te zijn, hoezeer de Knesselaarse kiezers zich ook inspannen…

Bij de N-VA is het conform de procedure die geldt binnen die partij zo dat de leden de invulling van de kandidaten op de kartellijst nog moeten goedkeuren. Maakte Pieter De Crem die namen (zie vorig bericht op deze site) vorig weekend voorbarig bekend? De N-VA beslist omstreeks het einde van de maand juli.