Banddate boeit al vijftien jaar als uniek festival

Knesselare en muziek, het heeft wel iets. Café De Litanie gaat voor een nieuwe editie van Banddate. Hieronder een woordje uitleg en veertig foto’s van vorige edities. Muzikanten spelen na loting een festival in nieuwe, gemengde en verrassende combinaties. Inschrijven tot 25 maart, finale op 26 augustus.

Wat is Banddate? Een muzikaal avontuur voor alle mensen met muzikaal bloed, “nieuwkomers”, jong en oud, zoekenden en anciens, kortom voor al wie op zoek is naar nieuwe muzikale contacten. Dit tweejaarlijks evenement staat open voor alle instrumenten en genres. De ingeschreven zangers en muzikanten worden in groepen geloot en maken er een groot feest van op groot podium, omkaderd met professionele PA, en met gegarandeerd veel publiek.

Hoort erbij: enthousiast repeteren in de omgeving van Knesselare, eeuwige roem en glorie, misschien een prijs van de jury of van het publiek, en vooral veel muzikaal plezier… En wie weet, een wijze doorstart naar meer. Sommige Banddate-groepen van vroeger spelen vandaag nog in die formatie.

De muzikanten spelen onbezoldigd, in ruil voor wat natjes en droogjes en een mooi aandenken. De winnaars ontvangen een prijs en mogen met hun banddate-groep nog her en der gaan spelen.

Praktische info? Snel inschrijven is de boodschap. Dat kan tot 25 maart 2018. Loting op 30 maart. Bij de loting worden naast de samenstelling van de groepen ook het thema en de opdracht(en) bekendgemaakt. De finale van Banddate 2018 heeft plaats op zondag 26 augustus 2014  in een tent op het De Plaats in Knesselare (groot podium, professionele PA, levendig publiek en een vakbekwame jury). Alle details en inschrijfmodaliteiten: Klik hier!

Hoe het ontstond…

Pieter in de prehistorie van zijn Banddate

Banddate ontstond in 2002 in De Litanie. Pieter Steyaert: “Ik wou een muziekfestival organiseren waarin vele muziekgenres aan bod kwamen, maar een dergelijk festival programmeren met bestaande bands was duur en achterhaald. Kay Van de Casteele kwam op de proppen met het originele idee om met muzikanten van verschillend allooi en van eigen bodem (Knesselare en omstreken) te werken. We startten een werkgroep met leeftijdsgenoten die ervaring hadden omtrent de Knesselaarse muziekscène: Wim De Groote, Jeroen Van Rijckeghem en Luc De Roo. In die werkgroep ontstond het idee om de muzikanten individueel te laten inschrijven en de groepen door middel van loting te laten ontstaan. We zorgden voor een rodedraadthema en gaven een vast nummer mee als opdracht. Later kwamen ook Geert Arnaut, Philippe Madou en Maarten Claeys mee helpen in de organisatie.”

Een beetje retro: de deelnemers, winnaars, en de thema’s van alle edities van BandDate:

  • 2003, op de koer van de Litanie: Winnaar: The Horny Sluts. Publieksprijs: De kapelaan van Oedelem. Andere bands: The red hot Chilly Pipers, The Big Nuts Ice Farmers, Five “D” and the Wikkies, Hassh feat. Horse Flowers.
  • 2004, op de koer van de Litanie –  Winnaar: Stars & Strings (hieruit ontstond later Broken Bottle), Publieksprijs: “I AM 4 69″. Thema Eurovisie song festival. Andere bands: paddewiet, Henriette & the dirty Harry’s, Estwoar.
  • 2006, op de koer van de Litanie (de dag voordien DJ reunie) – Winnaar: Bluetopia. Publieksprijs: Zanne en the zanédn. Thema: iedere band kreeg een kleur toegewezen. Andere Bands: Black Out, Dame Blanche, The Red Hot Fuckmebotjes, Josiewitchgirl.
  • 2008, op de koer van de Litanie – Winnaar: Dust. Publieksprijs: Trint..Thema: water.
  • 2010, in de feestzaal, (wegens veel aangekondigde regen) – Winnaar: Litanol. Publieksprijs: The Animators. Thema: elke band kreeg een filmegenre. Andere bands: Lucky Lien & The Jolly Jumpers, Super 4 and a Half, The Spocks, Wax on- Wax off, Private Snowball.
  • 2012, in de grote tent op de plaats recht over de Litanie – Winnaar: The Bang Gang. Publieksprijs: The White Lines. Thema: verslaving. NIEUW: + eigen nummer! Andere bands: Delirium, Poker Fee and the Jokers, No Shot needed, Under construction, Les Gitanes.
  • 2014, in de grote tent op de plaats recht over de Litanie – Winnaar: Down Under. Publieksprijs: The Band of the Free, nu  Below the birds. Thema: continenten. Vast nummer “in dialect”. Andere bands: Stomae & the divers, Señor snor, The big five, Over covert, Undercover european band killers, Under Construction.

En nog meer retro: hieronder een veertig beelden van de vorige edities van Banddate

Deze slideshow vereist JavaScript.

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE