Pietendiscussie hier nog veraf

Al bij al lijkt de discussie over Zwarte Piet dit jaar nog wel mee te vallen. Het actievoeren tegen de traditionele Piet situeert zich vooral in Nederland, maar begint ook hier. Knesselare heeft er nog geen last van.In Nederland was er grootschalig onderzoek (DUO). Daaruit blijkt dat er geen discussie was in 80 procent van de Nederlandse basisscholen. De meeste basisscholen (84 procent) in de grote steden vieren het feest wel al met roetveegpieten, terwijl de meeste scholen (89 procent) in de rest van Nederland voor zwarte pieten blijven kiezen.

Uit een nog grotere bevraging van de Nederlandse televisie (EenVandaag) blijkt dat 85 procent van de ondervraagden Zwarte Piet helemaal geen racistisch fenomeen vindt, 12 procent vindt van wel. Toch verschuift er iets, zeker in de grootsteden van de Randstad, ook al vindt ook daar nog 65 procent niets fout aan Zwarte Piet. De trein is al op de rails van de verdeeldheid gezet.

Nederlandse bedrijven (Albert Heijn bvb) “ontkroezen en ontkleuren” hun Zwarte Pieten. De actievoerders tegen Zwarte Piet gaan niet stoppen met hun demonstraties. Om rellen te vermijden werden in veel scholen de Sinterklaasintochten “aangepast”. Het Sinterklaasjournaal koos voor een mix van echte zwarte Pieten, roetveegpieten en een witte Piet… Rode lippen en gouden oorbellen worden geschrapt. RTL decreteerde dat Zwarte Piet Witte Roetveegpiet moest worden. Ondertussen schrappen auteurs van Sinterklaasboeken de heruitgave van hun boeken…Lees hier meer over dat laatste

In Amsterdam trokken Spaanse edellieden door de straten, maar ook dat vonden de antiracisten eruit zien als “een symbool van de koloniale onderdrukking”. In Rotterdam was bij de grote intocht van de heilige man de helft van de Pieten een roetveegpiet. “Volgend jaar wordt dat 75 procent en in 2019 minimaal 90 procent. Zo wordt Zwarte Piet uitgefaseerd”. De Raad van Kerken verontschuldigt zich voor het slavernijverleden, al zal men er ook wel weten dat slavernij in die tijd en in alle tijden vooraf in de hele wereld gebruikelijk was en is ze van hieruit – en gelukkig maar – uiteindelijk overal afgeschaft.

Leeft het debat ook in Vlaanderen? De problematiek ligt ook hier gevoelig. Ondertussen heeft men nu ook al problemen met het kruis op de mijter van de sint, en steekt ook hier en daar al protest op tegen het Kerstfeest. We zijn goed bezig?…

Knesselare

Voor de uit Knesselare afkomstige radiomaker Sven Ornelis (in De Zondag, 2 december) hoeft die hele discussie over Zwarte Piet niet. Die mag er van hem dus gerust “schoensmeerzwart” blijven uitzien. Want in zijn ogen was de zwartgeverfde knecht van de Sint “nooit een racistisch statement”.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De twee Knesselaarse scholen kregen ondertussen al bezoek van de Sint en zijn gewone compagnie (zie foto’s). “Niemand maakt er hier problemen van”, aldus de directies. Hierboven een prentenbakje vol kinderfeest volgens de traditie. Zelfde antwoord bij de Gezinsbond. Vorig jaar kwam er van hogerhand een Pietenpact, maar na overleg met de lokale afdelingen is dat weer afgevoerd. “Het was een terechte bekommernis van veel vrijwilligers dat we hier de lokale afdelingen vrij zouden laten beslissen hoe ze het feest invullen”, aldus de woordvoerder van de Bond.

Wat weten we trouwens over die Sinterklaas in Knesselare? Knesselaars Nieuws zocht het vorig jaar al op. Lees hier dat artikel Hoor wie klopt daar kinderen… Historiekje over de Sint in Knesselare en omgeving. Met een prentenbak

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

DEZE BLOG VOLGEN IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE