Met de groeten van de indiaan

Binnenkort verschijnt hier het laatste deel van de historiek van de sigarenfabriek. Tussendoor hebben we het hier kort over de Cogétama-indiaan. Symbool van onze fabriek, of toch een beetje… En zeker volgende zomer. Extra Info en documentatie welkom.

dsc_0021_2Het is niet in Knesselare dat de indiaan werd gekoppeld aan de sigaar. Dat gebeurde in het Gentse moederbedrijf. In 1923 legt de Gentse sigarenmakersfamilie Vanderhaeghen het merk COGÉTAMA terug neer met de indiaan als symbool. Pas vijf jaar later fuseren de Gentse sigarenmakers Vanderhaeghen en Van de Walle, eigenaar van de fabriek in Knesselare.

Van waar die indiaan? Tabak en Indianen, zo eigenaardig is het verband tussen beide niet. De Europeanen leren roken in Amerika… Niet alleen de vredespijp overigens. In New York zijn er vandaag nog altijd verschillende memorabele tabakswinkels en daar horen telkens indianen bij.

Het was wel een goede vondst van de Vanderhaeghens dat ze voor een Indiaan kozen als symbool. Vanderhaeghen investeerde vaak fors in logo’s en illustraties voor zijn sigarenkistjes en sigarenbandjes, voor reclameborden en ander materiaal. Volgens de onlangs overleden Gentse journalist Laurens De Keyser vond Vanderhaeghen inspiratie in een tekening van Prosper Van Cauwenberghe, een Gents zanger die toen als Texan Dan op de planken stond.

“De volgende Indiaan glimlachte nog breder dan zijn voorganger, maar werd ten slotte afgevoerd, omdat hij volgens de kenners te veel geleek op een gecamoufleerde versie van de komiek Bob Hope. In latere versies werd hij meer een ernstig kijkende man van het type Sitting Bull, afgeleverd door een Engels reclamebureau” (Het Nieuwsblad/De Gentenaar, oktober 1982)

Hoe dan ook, de indiaan doorstond tot voor kort alle stormen binnen de sigarenwereld. Na de sluiting in Knesselare werd hij nog meegenomen door Henri Wintermans in Leuven (vandaag Scandinavian Tobacco Group in Lummen) dat de merken van Vander Elst overnam.

Vandaag overleeft hij op de site in het Hemelrijkpark in Knesselare, als symboliek en logo in de goede handen van de organisatoren van Cogétamafest (tweede editie komt eraan op 13 augustus 2017) en als bron van vreugde en verdriet van internetjagers op zoek naar de indiaan op bordjes, sigarenbandjes en -kistjes, en nog veel meer.

Wie nog over schriftelijke of materiële bronnen beschikt om de historiek van de sigarenfabriek aan te vullen, en die via kopie/foto wil delen met anderen, kan altijd met ons contact opnemen  (janvdc@telenet.be)

Deze slideshow vereist JavaScript.