Tijd voor Halloween? VK Knesselare jaagt griezels de straat op

 

Schrik ook dit jaar niet, als u op de avond voor Allerheiligen griezels tegenkomt. Ze worden op pad gestuurd door voetbalploeg VK Knesselare. Voetbalploeg VK Knesselare organiseert een derde VK-sneukelhalloweentocht op donderdag 31 oktober. Vertrek aan de kantine op het sportterein met start tussen 19 en 20.30 uur en tot 01 uur.

Een variante op gelijkaardige artistieke toeren met bieten en rapen van de jaren 1950 en 1960

De deelnemers trekken door de Knesselaarse straten met animatie en verschillende culinaire stops. Na afloop schudden ze de griezels van zich af in een sfeervolle kantine. “Indien je niet zeker bent of je wel durft, geen paniek, je kan toch genieten van de tocht en de ergste zones gewoon overslaan”, aldus de VK-info. Afstand 5 km, inschrijfprijs volwassenen 15 euro via http://www.vkknesselare.be

Van waar die traditie? Bij de oude Kelten, volksstammen die zich in de laatste eeuwen voor Christus vanuit het Alpengebied over grote delen van Europa verspreidden, eindigde het jaar op 31 oktober. Einde van het oogstseizoen.Tijd voor het Keltische Nieuwjaar op 1 november. Kelten geloofden dat de geesten van de doden op die dag een levend lichaam kwamen halen. Daarom werd voedsel neergelegd voor de deuren en probeerden mensen de geesten buiten te houden door maskers te dragen.

Enkele honderden jaren later werden de Kelten verdrongen door Romeinen en Germanen. Ook in Groot-Brittannië mengden zich Keltische en Romeinse tradities. Later, een goeie duizend jaar geleden, staken ook christelijke gebruiken de zee over. Een ervan was het rondtrekken van bedelende en in lompen gehulde christenen, op zoek naar armen- of krentenbrood, dat ze hoopten te krijgen in ruil voor wat gebeden voor de familie van de schenker. Weinigen zullen het nog weten, maar gebeden, zo dacht men, verkortten de tijd in het brandende vagevuur vooraleer men naar de hemel mocht. In een mix van die gebruiken ontstaan ook de halloweentochten.

Nog recenter (tweede helft jaren 1900) is het gebruik van de uitgeholde pompoen, hét symbool van Halloween. En dat van de verkleedpartijen, waar nu ook volwassenen en liefhebbers van enig gegriezel in meespelen… De kinderen hopen met hun “trick or tread” (“snoep of je leven”) op snoep aan de voordeur…

Halloween is dus een oorspronkelijk Iers en heidens gebruik.Traditie, geloof, bijgeloof en commerce (het is blijkbaar te stil tussen zomerconsumptie en klaas en kerst) mengen zich in een verhaal met veel kanten.

Klik hier voor Beeldinfo vorige editie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s