Meteen al naar Aalter met onze pas? “Aanpassing” stoot op onbegrip

De eerste vervelende kronkel van de fusie duikt al op. Paspoorten in fusiegemeenten moeten worden aangepast en dat stoot volgens de kranten op “veel onbegrip”.

Vanaf 1 januari moeten we naar het gemeentehuis om de chip van onze identiteitskaart of Kids-ID te laten aanpassen. In Vlaanderen moeten zo ongeveer 200.000 inwoners van nieuwe fusiegemeenten op pad… We krijgen een jaar de tijd om onze eID te laten wijzigen. De manuele aanpassing gebeurt blijkbaar op advies van de Gegevens­beschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie.

“Een absurde maatregel”, zegt de Aalterse gemeentesecretaris Luc Jolie in Het Nieuwsblad. “Als we per week 1.500 identiteitskaarten zouden aanpassen, zou dit voor Aalter (zouden ook die mee moeten?) en Knesselare 20 weken duren”. Rekening houdend met vertragers (vakanties, verloven etc…) is dat een jaar werk. Ok voor mensen wiens straatnaam verandert, maar voor de rest is dit “onbegrijpelijk”, vindt Jolie.

Op de chip moet alleen maar een cijfertje veranderd worden. Kan dit bvb. niet met een kaartlezer thuis? Neen dus. Wordt iemand die niet opdaagt gestraft? Onduidelijk. Hoe organiseren je zoiets ordentelijk, zodat niet te veel volk tegelijk opdaagt? Moeten de Knesselarenaren al meteen voor een eerste reisje naar Aalter? Of worden ze nog in Knesselare bediend? Er zijn wel meer onduidelijkheden…

Sommige fusieburgemeesters maken zich boos omdat Vlaanderen dit probleem niet geregeld krijgt en dat ze het zelf moeten doen. Maar het gaat hier toch om een dienstverlening waar ze mee verantwoordelijk voor zijn. Het gaat hier toch niet om een piepklein detail in de administratieve omkadering van de operatie. En aan de naamsverandering is wel gedacht in tal van andere fusiedossiers.

De fusiebouwers hebben nog enkele weken om de zaak uit te klaren.