Er is iets te doen: lezingen en muziek

Een aantal verenigingen organiseren nog voor de zomer lezingen of concerten. Even aandacht voor die brok cultuur. Van Jeruzalem tot Noord-Korea. Van folkbal tot kerkconcert.

Te voet naar Jeruzalem (26 april)

Markant laat op donderdag 26 april om 20 uur Sebastien de Fooz aan het woord. De man die alles opgaf om te voet naar Jeruzalem te stappen. Met een oude rugzak, een bezemsteel in de hand en amper 50 euro bij de hand, stapte hij in zes maand tijd ongeveer 6.000 kilometer. Een avontuurlijke solotocht tussen ergernis en hilariteit, en goed voor nieuwe inzichten over drie wereldgodsdiensten (christendom, jodendom, islam).

 

Onze coureurs in Eeklo (29 april)

Op zondag 29 april om 10.30 gaat het in De Koperen Leeuw in Eeko over de wielersport in het Meetjesland. Een verhaal dat loopt van de trapwagen van de Maldegemse timmerman Karel De Lille (1843), over de “velokoersen” die op het einde van de 19de eeuw al populair werden in de dorpen tot de wielerprestaties van Meetjeslandse renners (Buysse, Haeck, De Waele, Foré, de gebroeders De Vlaeminck, de familie Planckaert en Rudy Dhaenens).

Dit is meteen het tiende jaar van de lezingenreeks ‘Geschiedenis in het Meetjesland’. Vier van de vijf lezingen zullen in panelvorm worden gebracht. Dit betekent dat we een overzicht krijgen van het lokaal onderzoek over een bepaald thema. Peter Laroy (directeur van het Liberaal Archief) die eerder al enkele artikels over het lokale wielerleven publiceerde, modereert het gesprek. Ook Mark Van Hamme (Eeklo), André Bollaert (Land van Nevele), Pieter De Reu en Filip Bastiaen werken mee aan deze activiteit van Historisch Genootschap van het Meetjesland,  Vereniging voor Heemkunde in het Meetjesland, Familiekunde Vlaanderen – regio Meetjesland en de heemkundige kringen ‘Het Ambacht Maldegem’, ‘Het Land van Nevele’ en ‘Arthur Verhoustraete’ (Aalter-Knesselare).

Poëzie en muziek bij Katrien (29 april)

Wanneer je een belezen poëet en een rasmuzikant samenzet, dan krijg je muzikaal-literair vuurwerk… Paul Witdouck komt langs in de Appel van Verleiding (Merendreedorp 56, bij onze vroegere dorpsgenote Katrien Ryserhove) met poëzie van Jorge Luis Borges, Emily Dickinson, Fernando Passoa, Hans Andreus, Herman Gorter, Cees Buddingh’ en vele anderen. Gitarist en luitist Gilbert Isbin speelt hedendaagse, klassieke en eigen muziekstukken. Isbin heeft meer dan 30 cd’s op zijn actief. ‘Gedichten die doen denken’, zondag 29 april 2018, deuren open: 10.30 uur, voorstelling: 11 uur. Toegang 8 euro. Best vooraf reserveren via info@appelvanverleiding.be

Neos en het land van Kim (3 mei)

Markant vroeg Patrick Hillewaert voor een lezing over Noord-Korea, land van de schone schijn. De Bruggeling Hillewaert trok in september 2016 door het land.  Donderdag 3 mei om 14 uur in De Swaene. 10 euro voor leden, 13 euro voor niet-leden. Inschrijven op 09 374 53 59 of bij de.muyt.mariepaul@telenet.be uiterlijk op vrijdag 27 april. Neos bezoekt op 7 juni nog het arboretum in Het Leen in Eeklo en neemt deel aan de provinciale wendeldag in Oosterzele op 5 juli.

 

Folkbal (5 mei)

Zaterdag 5 mei in de gemeentelijke feestzaal in de Kloosterstraat om 20 uur een nieuw initiatief van de muziekschool (Gemeentelijke Academie voor Woord, Muziek en Dans) met dansinitiatie (20 uur), optreden van Duo Brabants Bauweraerts (20.30 uur) en van Boreas (22.30 uur), samenspel doedelzak, en vanaf 24 uur folkjam. Organisatie Gemeentelijke Academie voor Woord, Muziek en Dans (Aalter). Een ticket kost 8 euro. Cursisten van de academie betalen 4 euro. Inkom gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

 

 

 

 

 

Magnificat zingt, Wachtebeekse harmonie speelt (26 mei)

Het Urselse koor Magnificat zingt een concert op zaterdag 26 mei in de kerk van Knesselare. Het gaat om een initiatief georganiseerd door Kiwanis Meetjesland ten voordele van de school voor buitengewoon onderwijs DVC De Triangel in Lovendegem. Om die reden zijn de kaarten ook duurder (25 euro). Magnificat werkt voor de gelegenheid ook samen met de harmonie van Wachtebeke. Op 25 mei is er een optreden voor de sponsors.