Pieter spreekt, maar zegt niks

Het blijft wachten op concreet nieuws over programma en namen van de partijen die mekaar gevonden hebben om van Knesselare een deel van Aalter te maken. Burgemeester De Crem, duidelijk de leider van deze operatie, laat in zijn jongste drie interventies niet in zijn kaarten kijken.

Het begon met Nieuwjaar, toen de burgemeesters van Aalter (2) en van Knesselare (1) een gezamenlijke nieuwjaarsbrief schreven. De drie burgemeesters maakten er met hun focus op de belastingverlaging een goednieuwsshow van, schreven de kranten. We hebben die cijfers hier al vaker gegeven. De staatssecretaris zei in zijn nieuwjaarsbrief “erg graag z’n mandaat te zullen opnemen” als hij in oktober herverkozen wordt. “Al zijn de wegen van de politiek erg onvoorspelbaar...”, voegde hij daar wat mysterieus aan toe.

Bij de radio

Evenmin werden we veel wijzer van “het grote burgemeestersinterview” met Pieter van Aalter en vervangend burgemeester Patrick Hoste op radio 2.

“De fusie van Aalter en Knesselare, wat zal dat betekenen?”, vroeg reporter van dienst Tine De Donder. Toen Patrick Hoste stelde dat de fusie door de mensen “goed wordt gedragen, zowel in Aalter als in Knesselare en Ursel”, vergat Tine te vragen hoe Patrick dat zo zeker wist? Of waar hij die algemene volksvreugde dan wel had beleefd?

Wie dacht dat het over belangrijke zaken zou gaan, zat fout. Daarvoor had Tine geen tijd. Wel wou ze weten of inwoners van Knesselare in Aalter straks ook ‘gratis’ naar het Aalters zwembad en milieupark mogen? Voor het zwemmen zullen ze een dezelfde kleine retributie moeten betalen, en het milieupark kan gratis, zei De Crem. Het tegenovergestelde, dat zou pas verbazen. Had Tine gedacht aan aparte ingangen voor die van Knesselare en Ursel of zo?

Van Patrick Hoste wou men weten wat er zou gebeuren met het politiegebouw in de Stationsstraat? “Is aangekocht… en wordt gerenoveerd”, zo klonk het. Alweer wist Tine even niet dat de Aalterse oppositie daar toch wel pertinente vragen heeft over gesteld. Op naar de volgende vragen…

Pieter mocht dan kort nog iets zeggen over het fietspad Aalter-Bellem (dat zal “een prachtige navelstreng” worden tussen beide gemeente, en “waarschijnlijk” klaar zijn in het najaar), over de opwaardering van het geklasseerde kasteel van Poeke en over de importante vraag of hij op de sociale media actief was. Ja, dus.

De vragen voor Patrick Hoste waren nog boeiender: wat deed hij het liefst? Zwemmen of zonnebaden? En at hij wel gezond?

Bij Radio 2 moeten ze gedacht hebben dat de luisteraars van Aalter en Knesselare nu echt wel alles wisten wat ze wouden weten. Het indringende gesprek was afgelopen en de twee burgemeesters kregen van de cartoonist in de studio een tekening van “twee neuzen in dezelfde richting”.

We citeren welgemutst uit de boeiende samenvatting die Radio 2 uiteindelijk zelf op de website noteerde: “De Crem benadrukte dat de situatie in Aalter deze gemeenteraadsverkiezingen anders zal zijn dan de voorbije edities…”. Anders! Hoe we daar zelf niet opgekomen zijn. En de volgende zin dan: “Het wordt een gebied waar ook stedelijke problemen en vraagstukken opduiken”, zegt De Crem… In het geniep dachten we meteen: welke problemen dan wel? Maar opnieuw had Tine geen tijd.

Even hoopten we nog wijzer te worden via de slotvraag over zijn comfortabele politieke meerderheid in het fusieverhaal: wat in 2018? “Nu liggen de kaarten anders… de wisselvalligheid in de politiek is gigantisch“. Mysterieus, alweer.

Bekijk hier het interview van Radio 2

 

 

Voor vijfde keer

Op zaterdag 24 februari kondigde de Aalterse burgemeester aan voor de vijfde keer op rij als lijsttrekker naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken (14 oktober). Wie had anders verwacht? Hij probeerde dit mager nieuws toch wat ‘gewicht’ te geven door te spreken over een sprong in het duisterna de fusie met Knesselare. Een andere krant had het over “de vijfde gemeenteraadsverkiezingen voor De Crem, maar niet de gemakkelijkste”. Opmerkelijk alweer. Is er (plots en nu al) ergens een uitdager uit het struikgewas gesprongen? Een nieuwe lijst die laat vermoeden dat de goed 8000 inwoners van Knesselare en Ursel het politieke plaatje van Aalter (meer dan 20.000 inwoners) op één of andere manier toch nog ondersteboven zouden kunnen gooien? Of heeft hij het over de duisternis na oktober (federale verkiezingen 2019)?

Stilte

Over het waarom en hoe van de fusie blijft Pieter nog maar eens op de vlakte: hij heeft “de indruk” dat de fusie “aanvaard” wordt door de inwoners, hoorde Het Nieuwsblad. “De inwoners van Aalter en Knesselare mogen zich daar over uitspreken”, hoorde Het Laatste Nieuws. We leren bij: er staat niet “ze mochten”, maar “ze mogen”. Niet voor, maar later, na de feiten dus. Ook dat wist de burger al.

En wat met de lijstvorming? Evenmin nieuws. Alleen de mededeling dat het (vanzelfsprekend) “een evenwichtsoefening” wordt (Aalter-Knesselare, man-vrouw, CD&V-N-VA, jong-oud, anciens-nieuwkomers…). Er ligt dus nog werk op de plank, al hoor je in de wandelgangen dat de zaak (zo goed als) rond is.

Over zijn nationale ambities ten slotte wilde De Crem ook al weinig kwijt. Dat volgens hem CD&V “onder haar niveau” speelt, en dat hij “bereid” is om dat niveau te helpen opkrikken”, is dat een sollicitatie op hoger niveau? Misschien hebben we hier toch één iets bevestigd gekregen, en is dat het (enige relevante) nieuws: Pieter De Crem lijkt zijn partij te vragen om ook (nationaal) opnieuw een kartel te vormen met de N-VA.

Volgens De Standaard (15 januari) is de kans dat dit zal gebeuren onbestaande, al moest de CD&V vaststellen dat haar rechterflank de facto is leeggelopen. De West-Vlaming Hendrik Bogaert heeft zichzelf (met een voorstel over hoofddoekenverbod) “onmogelijk gemaakt voor CD&V”. Pieter De Crem is volgens de krant “weggedeemsterd”, net als Johan Sauwens. We zullen zien…

Conclusie: wordt De Crem effectief burgemeester? Hij noemt dat zijn “doel”, maar we mogen vermoeden dat hij meer ambieert. Een superprestatie in de gemeenteraadsverkiezingen van oktober (de eerste ronde), als wipplank naar meer in 2019 (de tweede ronde), zou het niet vooral daarover gaan?

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

DEZE BLOG VOLGEN IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE