VAN KEIZER KAREL TOT KEIZER RIK – Waar of niet waar?

Werd Keizer Karel in Knesselare geboren en niet in Gent? Dronk Napoleon een pint bier in De Swaene? Beloofde minister hier zwembad, sporthal en cultruurcentrum? Beloofde de koning hier destijds een onafhankelijk Knesselare? Waren er ooit vier koningen in de buurt van de Poezenhoek? En wat hebben Bobbejaan Schoepen, Van Looy en Merckx met elkaar gemeen? Paul stelt de vragen…

Werd Keizer Karel in 1500 op Knesselaars grondgebied geboren en niet in Gent? Weinig waarschijnlijk, maar toch niet onmogelijk. Ook in Eeklo denken ze trouwens dat de zoon van Filips de Schone daar het levenslicht zag. Hoogzwanger reisde zijn moeder, Johanna van Castilië, van Brugge naar Gent om daar te bevallen.

Gent was toen dé Vlaamse stad met uitstraling en de toekomstige keizer hoorde daar geboren te worden. Reizen van Brugge naar Gent kon toen echter ook via Knesselare verlopen.

Uitgesloten? Helemaal niet! In 1520 reisde de toen al beroemde Duitse schilder Albrecht Dürer van Brugge naar Gent. In zijn ‘Tagebuch der Niederländischen Reisse’ beschreef hij dat hij eerst drie dorpen doorkruiste (Assebroek, Oedelem en Knesselare ?), dan in Ursel een maaltijd nam om vervolgens via opnieuw drie dorpen (Zomergem, Lovendegem, Mariakerke?) Gent te bereiken. De route die tram ‘Kamielken’ eeuwen later ook zou volgen was toen al gekend en in gebruik!

Mogen we dan ook niet veronderstellen dat Johanna van Castilië die hobbelige weg volgde en door al het schudden en beven haar eerste kind onderweg ter wereld bracht, in Knesselare?

Bekwame vroedvrouwen (achterwaartsteriggen op zijn Knesselaars) zijn er hier altijd geweest.

Toegegeven, geboorteplaats Gent klinkt beter dan Knesselare, je hoeft geen Termont te zijn om daarvan overtuigd te zijn.

 

 

Napoleon in De Swaene

Ja ja! Keizer Karel geboren in Knesselare. Je kunt dan evengoed gaan beweren dat Napoleon in de Swaene nog een pot bier komen drinken is.

Helemaal niet, dat staat onomstotelijk vast.

Alhoewel? Hij reisde twee keer, eerst als consul en vervolgens als keizer, van Gent naar Brugge. De eerste keer nam hij de Barge-boot en voer van Gent naar Brugge en dus…op een deel van het kanaal dat op Knesselaars grondgebied ligt!

Napoleon Bonaparte was dus ooit in Knesselare, al zal hij dat nooit beseft hebben

 

Minister en koningen

Nu bewezen is dat zo’n heerschap als Napoleon ooit in Knesselare was, is het dan niet beter dit artikel te beëindigen? Zo’n beroemdheid overtreffen lijkt toch uitgesloten? Helemaal niet!!

Het zou Knesselare niet zijn mochten ze hier bij gebrek aan belangstelling van belangrijke personen voor hun dorp geen oplossing hebben.

Zo werd in 1959 ter gelegenheid van de stichting van ‘Dekenij Tijl’ de komst aangekondigd van een of andere ‘Minister van Binnenlandse Onregelmatigheden’.

Geflankeerd door twee ‘zwaantjes’ werd hij in een glimmende limousine tot bij de eretribune in de Kloosterstraat gereden. Iedereen was onder de indruk van de imposante verschijning tot …iemand de minister toeriep :”zeg Marcel, goa je mij morgend ne keer twie zakk’n vetsel brein…?”

Een minister in Knesselare? Poging mislukt. Maar niet getreurd. Volgende keer beter, en dan geen minister maar een koning! Enkele jaren later was het zo ver. De komst van koning Boudewijn werd aangekondigd. Hij zou zijn troon afdalen om samen met zijn Knesselaarse onderdanen de jaarlijkse carnavalstoet te aanschouwen. Ook hij werd met een open wagen tot in het dorpscentrum gereden, vergezeld door een aantal opvallend jonge hoogwaardigheidsbekleders. Het was carnaval en ‘als de drank is in de man is de wijsheid in de kan’. Veel carnavalsvierders waren al zo danig onder invloed van het weelderig stromende bier dat het niet opgemerkt werd dat het Nederlands dat ‘de koning’ sprak veel te perfect was voor een man van zijn stand.

BV’s

Een  minister, een consul, een koning ja zelfs een keizer in Knesselare, hoeft daar nog veel aan toegevoegd te orden? Toch wel, om af te sluiten nog enkele foto’s van BV’s die ons dorp met hun komst en aanwezigheid in het nabije verleden verblijdden.

VOLG KNESSELAARS NIEUWS! SNEL EVEN INSCHRIJVEN OP DEZE BLOG IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST DIT ARTIKEL, EN DRUK ENTER). ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o