Zeg eens uw gedacht over de bib

Goed dat de lezende mens niet al zijn boeken zelf moet kopen. Daarvoor zijn er bibliotheken. Die van ons wil het nog beter doen en hoopt dat Knesselaarse gebruikers eens kort laten horen wat zij ervan vinden. Hieronder dus aandacht voor een nieuwe bib-enquête. En een wegwijzer naar de bibliotheekverwendag op zaterdag 14 oktober.

Een bibliotheek is een handige maatschappelijke dienstverlening. Wat hier omstreeks het midden van de vorige eeuw werd opgericht als een “boekerij“,  aanvankelijk onder enig toezicht van de geestelijkheid, zoals het gebruikelijk was in die tijd, werd ondertussen door de overheid uitgebouwd tot een ruime dienstverlening. Wat destijds een klaslokaal was in de Kloosterstraat werd een uitgebreide accommodatie in de Veldstraat. Is het er goed?

Wie er komt, ziet dat het goed is. Natuurlijk vind je er niet elk boek, maar via nieuwe samenwerkingsvormen en uitwisseling kun je er met een lepeltje geduld zowat alle boeken te lezen krijgen. Een bib biedt vandaag meer aan dan vroeger. Naast boeken en tijdschriften kun je er ook surfend naar  databanken (Gopress bvb.), of andere media uitlenen. Laat ons wel wezen: voor een appel en een ei.

Wie er komt, ziet dat het goed is. En ja, natuurlijk kan het altijd beter. Via een beknopte vragenlijst wil de bibliotheek graag te weten komen hoe tevreden je bent (of niet bent) over haar diensten en aanbod. De vragenlijst bestaat uit zes pagina’s waar je zo doorheen bent, want niet alle vragen zijn voor iedereen van toepassing. Het documentje invullen duurt maar enkele minuten. Onderaan elke pagina is er telkens ook ruimte voor eventuele opmerkingen.

En nu maar wachten op de resultaten, de vergelijking met andere bibs waar bevragingen lopen, de analyse van de gegevens, het vastleggen van  de haalbare en realistische doelstellingen, een strategie in een razendsnel veranderend medialandschap, en finaal overleg met de overheid. Dat laatste wordt met de op til zijnde fusie alvast een ander verhaal.

Statistieken

Afscheidnemend bibliothecaris Ronny Vandaele bezorgde ons een overzicht van de meest relevante bibliotheekstatistieken (cijfers 2016):

Aantal ingeschreven “leden/lezers“: 1373

Aantal bibliotheekbezoeken 6.952

Uitlening gedrukte materialen 30.806

  • Aantal uitgeleende exemplaren 42.026
  • Verlengingen 20.642

Audiovisuele materialen 1.439

  • Uitleningen 565
  • Verlengingen 217

Raadplegingen van de persbank GoPress 109

De bibliotheek werkte het voorbije jaar met vier halftijdse equivalenten  of twee voltijds equivalenten (VTE) en twee bibliotheekvrijwilligers.

Andere activiteiten

De bib doet meer dan uitlenen. “Het aantal activiteiten en het aantal bereikte personen is meer en meer van belang ten opzichte van collectiebezit en uitleningen”, aldus de biblithecaris. Een overzicht:

  • Deelnemers aan auteurslezingen 651
  • Deelnemers aan andere lezingen 118
  • Deelnemers aan voorlees- en vertelsessies 227
  • Deelnemers aan workshop/cursus ICT 25

Graag jouw mening over de bibliotheek van Knesselare via deze link : https://goo.gl/forms/zfI83zpPIaffFHwl1

Volg de bibliotheek via facebook : https://www.facebook.com/bibliotheek.knesselare