De jongste tijd was er nieuws over het asielcentrum, over een mooi initiatief voor ziekenhuiskinderen, over renovatie en nieuwbouw van woningen, en over diefstallen in de gemeente. Een paar BV’s komen de komende dagen spreken over de Arabische Lente en de Brusselse toestanden.Asielcentrum vandaag dicht
Het asielcentrum in het oude klooster in de Kloosterstraat in Knesselare is sinds vandaag (1 feb.) definitief dicht. Dat is aan Knesselaars Nieuws bevestigd door Fedasil.Het kloosterpand bood plaats aan zo’n 75 asielzoekers (maximumbezetting). Vorige winter, in volle asielcrisis, was er ook sprake van de opvang van zo’n 300 asielzoekers op het militair domein van Ursel, maar dat opvangcentrum is er uiteindelijk nooit gekomen. Fedasil nam in overleg met staatssecretaris Theo Francken al op 3 juni vorig jaar de beslissing om het asielcentrum in de Kloosterstraat te sluiten, omdat de instroom van asielzoekers vanaf januari 2016 al flink was gedaald.”Voor de uitbating van het centrum in het kloosterpand in de Kloosterstraat sloten we een overeenkomst met de privé-firma Refugee Assist”, aldus de Fedasil-woordvoerder. Refugee Assist kreeg hiervoor 40 euro per opvangplaats.
Het is nog niet duidelijk welke nieuwe bestemming de gebouwen krijgen. Ze zijn eigendom van de Broeders van Liefde.
Hieronder geven we voor de liefhebbers nog de link naar drie artikels met informatie over de historiek van het klooster, gepubliceerd in ons boek ‘Over Knesselare gesproken.Babbels in de aders van ons dorp’ (2011)’. Het eerste is een beknopte historiek van de bestemming van de kloostergebouwen sinds het midden van de 19de eeuw. De twee andere gaan over de bestemming van de kloostergebouwen na het vertrek van de kloosterzusters. Bethanië was er een tijd lang voor de opvang (max. zes weken) van mensen van hier die in de knoei zaten om allerlei redenen. Dit initiatief is nu verhuisd naar Maria-Aalter. In Jona, in een zijvleugel van het gebouw, konden in 2011 al een twintig minderjarige vluchtelingen terecht. Ook dat verhaal is nu afgelopen.
Van weezekinderen, ouderlingen en scholen‘: klik hier
Van het klooster naar Bethanië – Opvang voor mensen in nood: klik hier
Een nieuw nest in Jona – Knesselare heeft zijn asielcentrum: klik hier
Rond de Toren: Johan en Katrien
Voor het programma Rond de Toren op de regionale televisiezender AVS gaan reporters op zoek naar leuke mensen, toffe weetjes, mooie verhalen. Zo trok men onlangs naar de Gentse Sint-Paulusschool, waar kinderen in samenwerking met cliniclowns een boekje samenstelden met tekstjes en tekeningen, bedoeld voor kinderen die lang in het ziekenhuis moeten verblijven. De scholieren vroegen en kregen meteen de medewerking aan Katrien Ryserhove (tekst) en Johan Gussé (tekeningen).
Via de link http://www.avs.be/programmas/rond-de-toren en doorklikkend naar het beeld Crazy Cure krijg je meer info over dit project en zie je (op het einde van het filmpje) hoe Katrien en Johan op school in de bloemetjes werden gezet.
Sociale woningen
In Netwerk verscheen een artikel over een “versnelling” in de bouw van “meer dan 50” sociale huur- en koopwoningen in Ursel en Knesselare. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) gaf groen licht voor de concrete realisatie van die projecten.
Knesselare: De Sociale huurmaatschappij Volkshaard zou dit jaar starten met het uittekenen van plannen voor de gronden aan de Sportstraat in Knesselare (‘site Prinsengoed’). De renovatiewerken in De Bethune zijn van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen (MBV)
Ursel: De Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen start nog in 2017 in Ursel met de bouw van acht sociale koopwoningen in de Nonnekensweg, zes in de Saterstraat, waar ook nog eens zes sociale huurwoningen komen. De Meetjeslandse plant voor de verdere toekomst de bouw van vijftien sociale seniorenappartementen naast het woonzorgcentrum Onderdale.
Wat is die Sociale huurmaatschappij Volkshaard? Op aansturen van de Anti-socialistische Werkliedenbond Het Volk (later de Katholieken Werkliedenbond Het Volk en vandaag het ACW Gent-Eeklo) werd op 3 januari 1928 sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard gesticht. De zetel van de maatschappij is nu gevestigd in Gent. Volkshaard maakt deel uit van de koepel Huisvesting Het Volk. De meeste gemeenten van het arrondissement Gent-Eeklo (21 van de 27) zijn aangesloten of aandeelhouder bij Volkshaard, zoals ook de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams Gewest, verenigingen en vennootschappen van de christelijke arbeidersbeweging en enkele particulieren. Het patrimonium omvat zo’n 5.000 woongelegenheden in eigendom. Momenteel staan er zo’n 6.500 kandidaten op de wachtlijst wat meteen ook een ruime wachttijd impliceert. Alle bouwopdrachten worden aanbesteed of uitbesteed. Volkshaard heeft 73 personeelsleden in dienst.
Wat is de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen? Een gelijkaardige organisatie, die actief is sinds 1928 en vandaag met 1700 woningen is vertegenwoordigd in negen gemeenten in het Meetjesland (vooral in Eeklo, Waarschoot, Zomergem). De Meetjeslandse bouwt, onderhoudt, verhuurt en verkoopt sociale woningen. De oorspronkelijke naam was ‘Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen te Eeklo’. De huidige naam dateert van 1958. In 1955 realiseerde de Meetjeslandse in Knesselare bejaardenbungalows in Expostijl (aan de de Béthunestraat). De sociale woonwijk omvatte 48 gezinswoningen en 14 bejaardenwoningen. Het project werd gerealiseerd naar ontwerp van de architecten Roger Dryhoel (Waarschoot) en Jozef E. De Coninck (Eeklo). Later volgde bij ons ook het project Hemelrijk.
.
De 60-plussers van vandaag herinneren zich nog de aanleg van de Bethunestraat (1956, 1958), de eerste grote verkaveling in Knesselare. Een paar jaar geleden startte de Meetjeslandse met de renovatie en sanering van 36 huurwoningen in de Bethunestraat. Hiervoor werd een budget van bijna 2 miljoen euro ingeschreven (drie renovaties in de Prinsengoeddreef niet inbegrepen)
Om de twee dagen inbraak
Er was de voorbije weken wel wat te doen over inbraken in de gemeente. In december piekten de inbraakcijfers (20 tegenover 9 in 2015) voor de politiezone Aalter-Knesselare. Het waren vooral inbraken in woningen, gepleegd door rondtrekkende daderbendes, verduidelijkte de korpschef Peter Ponnet in Het Nieuwsblad. Over het hele jaar waren het er 154, elf meer dan in 2015, maar een pak minder dan in het recordjaar 2014.
Om de twee dagen een inbraak in de zone Aalter-Knesselare is niet uitzonderlijk, zegt Ponnet nog. Allicht zit de nabijheid van de Knokseweg en de E40 (snelle vluchtwegen) daar voor iets tussen. De politie kon enkele verdachten oppakken, maar geeft voorlopig geen verdere toelichting. In de jaarwisseling sloegen de inbrekers zelfs tweemaal toe in eenzelfde woning in de Kwadamstraat. Het huis werd overhoop gehaald en de inbrekers gingen aan de haal met parfum en juwelen. Eind 2015 is er bij hetzelfde gezin al eens ingebroken, een maand geleden bij de buren…
Het Laatste Nieuws meldde dan weer dat enkele inwoners op Facebook hun ongenoegen uitten omdat de politie die avond blijkbaar wel alcoholcontroles hield in Lotenhulle. “Ze zouden beter de echte criminelen pakken”, klonk het.
In 2016 werden er ook 90 fietsdiefstallen geregistreerd, of 40 meer dan een jaar eerder. Er werden ook drie dadergroepen gevat die fietsen stalen aan de kerk van Knesselare en het station in Aalter
Ter vergelijking: Het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in België steeg van 36.776 in 2010 tot 38.148 in 2011 om vanaf dan af te nemen tot 34.150 in 2015. Het ‘dark number’ voor fietsdiefstallen – het aandeel dat niet aangegeven wordt – bedraagt volgens de Veiligheidsmonitor liefst 65 procent. Het aantal teruggevonden fietsen in absolute cijfers daalde in die periode 2010-2015 met bijna een kwart van 4.602 tot 3.706. Jaarlijks worden gemiddeld zo’n 1.600 mensen verdacht van fietsdiefstal.Er zijn immers geen cijfers bekend over veroordelingen van fietsdieven. Dat antwoordde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op vraag van Rita Bellens (N-VA). Justitie registreert geen veroordelingen van fietsdiefstal,
TE DOEN IN KNESSELARE…
De seniorenvereniging Neos vroeg de bekende buitenlandjournaliste Mia Doornaert voor een lezing over ‘Hoe de Arabische lente een barre winter werd’, waarin ze het onder meer zal hebben over problemen met de radicale islam, de terreur, de vluchtelingencrisis. Haar stelling is dat West-Europa veel zelfbewuster moet optreden, en moet durven zeggen voor welke waarden het staat. De Swaene, donderdag 2 februari 14.30 uur (toegang: 10 euro voor leden, 13 euro voor niet-leden)
Op dinsdag 14 februari spreekt Luckas Van der Taelen voor de Rederijkers. Vander Taelen is journalist, gewezen parlementslid, reportagemaker, zanger. Het gewezen parlementslid van Groen werd de jongste jaren kritischer tegenover de islam. Hij woont in Brussel en heeft het in zijn lezing over “Brusselse toestanden” onder meer over multiculturele discussies.
.