Drones in Drongengoed opvallendste project van Aalter

 

Aalter zou 25 miljoen euro willen investeren in een aantal opvallende projecten. Dat moet blijken uit het meerjarenplan. Drones en een snellaadpunt voor elektrische wagens zijn de opvallendste nieuwigheden. Het lijkt erop dat De Crem mikte op een beetje nemen en geven voor de groene oppositie.

Pieter De Crem wil uitpakken met een heli- en dronehaven op het oude militaire domein in het Drongengoed. De drone is volgens hem het vervoersmiddel van de toekomst. Aalter wil een pioniersrol spelen en het referentiepunt worden in ons land. Drones kunnen ingezet voor medische zaken (organentransport), maar ook in de strijd tegen de criminaliteit. Er moeten ook helikopters kunnen landen. Investeringen hiervoor zullen ook voor werk zorgen in de regio.

Andere opvallende, maar deels al bekende plannen in Aalter zijn de uitbreiding van het gemeentehuis, de finalisering van het Kunstencentrum rechtover het station, dat zou openen omstreeks Pasen 2020. De vroegere academie in de Stationsstraat zou verdwijnen en een soort groene ruimte worden (met ondergrondse parking)

Voorts plant Aalter ook als eerste gemeente in Vlaanderen een snellaadstation voor elektrische wagens (acht tegelijk).

Het OCMW mag rekenen op een nieuwbouw, een “sociale” kruidenier voor kansarmen,  woningen voor vluchtelingen, en twee doorgangswoningen voor gezinnen in tijdelijke nood.

Knesselare en Ursel

De nieuwe dorpen Knesselare en Ursel krijgen ook hun projecten. Het is al langer bekend dat Aalter het oude klooster in de Kloosterstraat wil kopen om er onder meer plaats te creëren voor een nieuwe gemeentelijke feest- en ontmoetingszaal, bibliotheek en kinderopvang. Die werken zouden de komende paar jaar moeten worden uitgevoerd.  “Het wordt het duurste project van de komende legislatuur. De aankoop van het klooster alleen al wordt op 2 miljoen euro geraamd”, schrijft Het Laatste Nieuws. Bouw of verbouwing zouden evenveel kosten.

Er zou ook geïnvesteerd worden in het Drongengoed (en in de omgeving van de Kraenepoel) en in toerisme (culinaire omgeving). Erg concreet is dat allemaal nog niet. Er komt een fietspad langs het kanaal en de drie stations worden vernieuwd.

Bij dat alles belooft Aalter nog tot 2024 de lage personenbelasting (5.9 procent) te handhaven en de containerparken gratis te houden. “Dat is 500 euro per jaar minder belasting voor een modaal gezin”, aldus De Crem.

Ursel mag – naast de drones in het Drongengoed – ook rekenen op een dorpshuis op de Reynaertsite, een nieuw skatepark naast het sportcomplex en de uitbouw van de buitensportterreinen.

In Ursel duikt al meteen het eerste protest op tegen de plannen met drones en helikopters in het Drongengoed. Daar werd op een infosessie in 2017 aan Pieter De Crem gevraagd wat zijn visie was op het aantal vliegbewegingen boven het dorp. “Dat  blijft ongewijzigd”, zo vernemen we ook van iemand die ook verwijst naar een uitspraak van De Crem in het parlement in …1997. Daar zou hij hebben verwezen naar een commerciële uitbating van de landingsbaan van Ursel. Die optie is dus “meer dan ooit terug van weggeweest”, klinkt het nog.

Is het nu wachten op een (klein) debatje over het verschil tussen drones, heli’s en vliegtuigen?

Op Facebook is het debat ondertussen al aan de gang. Daarover meer in een volgend bericht.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s