Kinderopvang goedkoper en “lekker lokaal”

 

De buitenschoolse opvang in Knesselare (Hemelrijk) en Ursel (Oscar Pluis) wordt vanaf 1 juli 2019 goedkoper. Voorts wijzigen de openingsuren en stapt men over naar “gezonde vieruurtjes” uit de korte keten.

Aalter heeft na de fusie acht locaties voor buitenschoolse kinderopvang, waar een kleine vijftig medewerkers werken. Dagopvang is er enkel in Knesselare. Zowat alle tarieven worden goedkoper omdat men vanaf juli overstapt naar de tarieven van Aalter.

De prijs van de voor- en naschoolse kinderopvang in het schooljaar zakt in Knesselare en Ursel van 1,10 euro naar 1 euro per (begonnen) halfuur.

Op schoolvrije dagen en vakantiedagen wordt dat:

  • 4 euro (voor opvang van minder dan 3 uur) in plaats van 4,40 euro nu
  • 6 euro voor opvang van drie tot zes uur, vieruurtje inbegrepen) in plaats van 6,61 euro nu
  • 11,2 euro voor opvang van meer dan 6 uur (8 euro op woensdagnamiddag) in plaats van 13,21 euro nu

Nog goed nieuws: ouders van Knesselare en Ursel moeten hun kinderen voortaan niet meer inschrijven voor naschoolse opvang. Als ze hun kind niet (tijdig) kunnen ophalen, dan gaat het mee naar de kinderopvang; dit zonder boete en administratieve rompslomp. “We kiezen voor gemoedsrust”, aldus schepen Kristof De Blaere. “Is je kind niet tijdig opgehaald, dan mag je er zeker van zijn dat het in opvang is. Sta je eens in file, dan moet je je geen zorgen maken…”

Lokaal vieruurtje

In alle opvanglocaties daalt de prijs van het vieruurtje van 0,75 naar 0,50 euro. Het vieruurtje blijft gratis voor vakantieperiodes en op woensdagen. Nog nieuw is dat wordt gekozen voor een “lokaal” vieruurtje, gemaakt met “verse producten van de korte keten” (of “lekker lokaal”)… Fruit en andere voedingsproducten zullen voortaan worden gehaald bij de lokale fruitboer. “Zo ondersteunen we onze lokale producenten en landbouwers”, aldus De Blaere.

Ouders kunnen natuurlijk ook zelf een vieruurtje meegeven en hebben daar soms goede redenen voor (liever geen meerprijs, specifieke voeding wegens medische redenen, het avondmaal thuis, voortijdige afhaling van de kinderen, enzomeer). De vroegere regeling zorgde voor nogal wat administratieve overlast met inschrijvingen. Ingeschreven kinderen werden soms toch afgehaald voor het vieruurtje. Andere gingen zonder inschrijving naar de opvang, wat dan weer werd geregeld via 2 euro boete.

Openingsuren en info

Vanaf 2 september veranderen ook de openingsuren. ’s Ochtends kan men in de dagopvang Kwakkie en voorschoolse opvang Hemelrijk terecht vanaf 7 uur. Dat is een halfuurtje later dan nu het geval is. Hetzelfde geldt voor dagopvang Kwakkie. Vroeger gold een boete van 2 euro als de ouder niet tijdig annuleerde, noch op voorhand reserveerde. Dat valt nu weg.  Tijdens vakantieperioden en schoolvrije dagen moeten ouders hun kinderen wél nog inschrijven. Alle opvanglocaties sluiten om 18.30 u.

Tot slot misschien nog dit: de BKO- en dagopvangbegeleiders mogen geen medicatie geven aan het kind. (Groot)ouders of verpleging mogen uiteraard wel langskomen om dat wel te doen.

Meer info en kennismaken met de opvang kan tijdens het schooljaar op woensdag (15-17.30 uur) en vrijdag (16.30-17.30).  Telefonisch contact: 0473 55 45 03