Bjorg ziet het wel zitten, dat WK op 28 september (interview)

Luc De Muynck trok voor KnesselaarsNieuws met z’n vragen naar de jonge Bjorg Lambrecht. Vrijdag 28 september wordt het op het WK in Insbruck menens voor onze Knesselaarse belofte.

Volgens Knack heeft Bjorg Lambrecht “wat weg van een Colombiaans klimmertje, ideaal dus voor het WK-parcours in Innsbruck!”.

Herinner jij je nog wanneer de wielermicrobe je te pakken kreeg?

Toen ik bij opa en oma naar de koers keek was ik al gefascineerd door Tom Boonen. En toen ik te weten kwam dat nonkel Jef profwielrenner was geweest begon ik te dromen dat ik dat ook wilde worden. Gans mijn familie,  allemaal koersliefhebbers, heeft mij van in het begin als aspirantje volop gesteund.

Wanneer wist je dat je voldoende talent had om resoluut voor het wielrennen te gaan?

Ik denk dat dit vooral duidelijk werd toen ik als tweedejaars junior kampioen van België werd. Daarnaast had ik dat jaar ook enkele mooie wedstrijden en ritten gewonnen. Dit gaf de doorslag om mij volledig op de koers te concentreren.

Vanwaar komt dat klimtalent voor iemand die toch in een vlakke streek woont?

Het zal wel een aangeboren gave zijn. Natuurlijk heb ik mijn lichaamsbouw mee, maar vooral de regelmatige klimstages helpen mij om goed te klimmen.

Mocht je in de Vuelta voluit gaan of was het altijd op reserve?

De Ronde van Spanje is zeer zwaar en met heel veel hoogtemeters. Daarbij was het voor mij de eerste grote ronde waaraan ik deelnam. Vanuit de ploegleiding kwam de opdracht vooral op reserve te rijden om  krachten te sparen. De tweede week mocht ik mij eens tonen en ik denk dat dit, met een 8ste en een 4de plaats in de rituitslag, goed gelukt is. Zoals vooraf afgesproken ben ik na de tweede week uit de ronde gestapt om mij specifiek op het WK U23 voor te bereiden.

Wat is het zwaarst in het leven van een profrenner?

Eigenlijk staat elke dag volledig in het teken van mijn sport. Letten op wat je eet, trainen of koersen, op tijd voldoende rusten en weinig sociaal leven, want je moet op tijd gaan slapen. Daarnaast zijn we veel onderweg wat ook vermoeiend is. Tijdens de rittenwedstrijden zijn we dikwijls laat op hotel en kunnen we pas laat eten. En dan weer in een ander bed !

Hoe valt het mee in het peloton? Heb je er al vrienden gemaakt? Wat is de voertaal ?

Het is een leuke sfeer maar als neoprof moet je je toch bewijzen vooraleer je respect krijgt. Ik heb al verschillende “praatvrienden” gemaakt in het peloton zoals Richie Porte, Padun Marc en natuurlijk mijn ploegmakkers. Het zijn allemaal reuzekerels die mij volop steunen en wegwijs maken in het peloton en het profleven.

In de ploeg en in het peloton is de voertaal Engels. Als Spanjaarden of Italianen een gesprek voeren in hun eigen taal moet ik nog passen. Maar dat zal met de tijd wel beteren.

Voor welke hedendaagse renners heb je de meeste bewondering ?

Ik heb veel bewondering voor het klimwerk van de Yates-brothers en voor de strijdlust van Thomas De Gendt.

Wat doe je met je vrije tijd ? Volg je nog wat er in Knesselare zoal gebeurt?

Er is weinig vrije tijd over en die besteed ik dan ook aan mijn vriendin, familie en vrienden. Via mijn ouders, grootouders en vrienden kom ik wel te weten wat er in ons dorp en omstreken gebeurt.

Zijn er nog werkpunten aan de uitbouw van jouw  mogelijkheden als ronderenner ?

Zeer zeker ! Dit is pas het begin en het is nog een lange weg om een echte ronderenner te worden. Maar ik heb de leeftijd mee. Ik moet in de eerste plaats werken aan mijn tijdrijden. En voor een buitenstaander klinkt het misschien verwonderlijk maar ook aan het klimmen moet nog veel gewerkt worden.

Wat verwacht je van het WK voor beloften ? Wie zijn uw voornaamste concurrenten?

Mijn voorbereiding is in elk geval goed verlopen. In de Vuelta heb ik een stevige basis kunnen leggen en daarna was het enkel nog het onderhouden van het ritme. Na de ronde reed ik nog in Leuven en Vichte en daarna deed ik  een tweetal dagen klimtraining in de Ardennen. Dat moet voldoende zijn. We reizen vroeg af naar Oostenrijk om het parcours te verkennen en eventueel de ploegtactiek te bepalen.

Een WK is altijd een moeilijk voorspelbare koers maar ik hoop toch op een podiumplaats. Australië, Nederland en Colombia verschijnen aan de start met enkele profs die ook mogelijkheden hebben op dit parcours. En er zijn nog enkele andere sterke renners die we zeker niet uit het oog mogen verliezen.

Supportersclub

Voel je dat je veel steun krijgt in Knesselare? Heb je al een supportersclub?

Ik voel duidelijk dat Knesselare een echte wielergemeente is . Overal waar ik kom word ik aangesproken en iedereen toont veel interesse voor mijn loopbaan.

Een echte supportersclub heb ik voorlopig nog niet. Elk initiatief is welkom !

Vrijdag 28 september start de wedstrijd voor Bjorg om 12u10. Hopelijk is het in de namiddag heel stil in de straten van Knesselare; maar mogen we ’s avonds een wereldkampioen vieren !

Go, go, go, Bjorg!

Luc De Muynck

Bjorg bij Knack Sportmagazine