Peiling Netwerk Meetjesland over fusie is bizar…

Een poll van Netwerk Meetjesland over de fusie van Knesselare en Aalter (en andere fusies in het Meetjesland) kan een leuk spelletje zijn, maar politieke conclusies kunnen er moeilijk worden uit afgeleid. Daarvoor zitten er te veel gaten in de methodiek. Netwerk Meetjesland wil in een grote bevraging te weten komen wat de bevolking denkt over de fusie. Wie of wat is dat (vzw) Netwerk Meetjesland? Acht regionale organisaties (ondertussen zijn het er twaalf, waaronder Comeet, AVS, Natuurpunt, Unizo, OLV Ten Doorn etc…) besloten begin 2001 een gezamenlijke nieuwsbrief uit te geven en een website uit te bouwen om zich te profileren als een portaalsite voor het Meetjesland en om zo “de welvaart en het welzijn van de streek te bevorderen.

De vzw verenigt dus overheden, politici, welzijns- en gezondheidsinstellingen, bedrijfsleiders, socio-economische verenigingen, onderwijsinrichtingen, vakbonden, milieuorganisaties,…”. Een ambitieuze en mooie doelstelling.

Maar Netwerk Meetjesland lanceerde onlangs een peiling over de fusie. En dat is andere koek. Er worden op de website vijf korte vragen gesteld, De eerste vraag is of de lezer het “een goede zaak” vindt dat Aalter en Knesselare gaan fusioneren? Zelfde vraag voor Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. Zelfde vraag voor Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins en voor Maldegem en Damme. Slotvraag: Wat zou u ervan vinden indien alle gemeenten van het Meetjesland zouden fusioneren?

Daar hebben we toch enkele vragen bij:

Eén: Hoe ernstig is een bevraging als een inwoner van Knesselare zich kan (eigenlijk ‘moet’) uitspreken over een fusie van pakweg Damme en Maldegem? Hoe ernstig is het als pakweg lezers of volgers uit Evergem zich moeten/mogen uitspreken over de fusie Knesselare/Aalter? Bizar toch?

Twee: Op 15 juni waren er 311 stemmen uitgebracht. Daarvan drie van ons, al was het maar om even te testen: we konden stemmen met de pc, met de ipad en met de smartphone, zonder probleem. Ook merkwaardig.

Drie: gaat het hier om een valabele steekproef? Een specifiek publiek van internetgebruikers, en daarbinnen van geïnteresseerden in deze politieke materie is niet representatief.

Vier: Is zo’n bevraging niet al te makkelijk te manipuleren? Partijen of betrokkenen of respondenten die uitgesproken voor of tegen zijn kunnen met gemak hun achterban mobiliseren via de glijbaan van twitter en facebook… Is daaraan gedacht?…

Vijf: tot slot is de doelgroep van 400 waarop men mikt erg klein voor zoveel verschillende gemeenten.

Misschien is het hele opzet bedoeld als een Spielerei… Moet kunnen. Iets helemaal anders wordt het als een of andere politicus of partij in welke gemeente dan ook de resultaten gaat hanteren als een “bewijs” (dat er geen is) dat “de bevolking” achter zijn/haar standpunt staat. Dat Frederik Moreau van Netwerk zegt dat men met 400 deelnemers al vindt dat de resultaten “echt representatief” zijn, ook dat is bizar.

De perfectie bestaat niet, maar een ernstige bevraging verloopt toch via andere kanalen, met ruimere participatie, een aanvaardbare verhouding van deelgroepen (man/vrouw, jong/oud, deelnemers/gemeente, niet alleen internet- of facebookgebruikers, ondernemers/andere beroepsgroepen, etc…)

Besluit: de peiling van Netwerk Meetjesland is politiek is geen overtuigende poll, tenzij alsnog vele duizenden eraan zouden deelnemen (en dan nog). Er was hilariteit over een “volksraadpleging” in Ursel voor de fusie van 1976 (zie elders op deze blog). Maar daar had tenminste ieder gezin “de mogelijkheid” om een stem te komen afgeven… Maar we zijn veertig jaar verder. Dat zou beter moeten kunnen.

Voor wat het waard is: van de 311 uitgebrachte stemmen zijn er (voorlopig) 60 procent pro fusie Knesselare-Aalter (10 procent tegen, de rest neutraal), zijn er 64 procent voor de fusie LoWaZo (20 procent tegen, de rest neutraal), 57 procent voor Assende/Kaprijke/Sint-Laureins (25 procent tegen), 38 procent voor een fusie Maldgem-Damme (33 procent tegen). Voor een fusie van alle gemeenten tot een grote gemeente Meetjesland zijn maar 27 procent van de deelnemers (59 procent tegen).

Deelnemen voor de lol kan, duurt amper twintig seconden na het klikken op deze site: www.meetjesland.be (openingsbladzijde). Het is maar een spel. Let op: maandag 20 juni wordt de poll afgesloten.