Recyclageparken open vanaf volgende week?

 

Vanaf 7 april zouden recyclageparken in Vlaanderen weer mogen openen, als ze de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen en als de afvalophaling niet in het gedrang komt. Of Aalter (en Knesselare) opnieuw openen, moet nog worden beslist.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir sloot de recyclageparken op 17 maart. Volgende week dinsdag mogen ze toch weer de deuren openen, als ze de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen en als de afvalophaling niet in het gedrang komt.

De heropening komt er op vraag van de gemeentebesturen nadat op veel plaatsen een toename van het aantal sluikstorten werd vastgesteld.

In de parken moeten de afstandsregels worden gerespecteerd en worden slechts een beperkt aantal personen tegelijk toegelaten. De burgemeesters moeten ook politietoezicht voorzien. Het is ondertussen duidelijk dat de gemeentebesturen zelf beslissen over wat in hun gemeente kan of niet kan.

Wat het zal worden is nog niet helemaal duidelijk, maar we vernemen dat die beslissing in Aalter uiterlijk op het schepencollege van volgende maandag zou worden genomen, mogelijks ook vroeger. Het valt te verwachten dat vooral Pieter De Crem de beslissing zal sturen.

Om evidente redenen zullen omkaderende maatregelen nodig zijn (geen files veroorzaken, genoeg bereidwillig personeel vinden voor de bemanning en voor toezicht (van werkmannen tot politie). Er valt ook te horen dat gedacht wordt aan een beperking van de openstelling tot groenafval, eventueel een afsprakensysteem uitwerken om drukte te vermijden, bezoekers in de wagen houden (al lijkt dat laatste toch een minder goed idee dan ieder zijn ding te laten doen).

Als onze politici de “spreiding” van recyclageparkbezoekers willen reduceren, valt misschien voorrang te geven aan het hoogst nodige. Er bromden de jongste dagen nogal wat grasmaaiers en dat stinkend afval in de tuin houden is niet voor iedereen evident.

Om de drukte in Aalter te vermijden mag misschien worden verwacht dat ook het Knesselaars afvalbakkenpark opnieuw opent. Dat zou in Aalter zelf alvast een verschil maken. Wat nu gebeurt kan een argument zijn om ook in de toekomst dit Knesselaarse “filiaal”-park open te houden voor de honderden mensen die hier wekelijks dichter bij huis met alvast een deel van hun basisafval terecht kunnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s