Terug in de tijd: 1976 in het Uilenspiegeldorp

 

En we schuiven op. In de reeks Gazettenpraat zitten we in 1976. Het jaar van de erkenning van Knesselare als Uilenspiegelgemeente, van de opening van het Knesselaarse sportcomplex ‘Prinsengoed’.

Knesselare nu officieel Uilenspiegeldorp

Op de lentekermis (28 maart) was het feest voor Uilenspiegel. Er kwam een monumentje op De Plaats, dat – niet geheel vrij van enig optimisme – een “stijlvolle reclamezuil” werd genoemd. Het werd later in de prak gereden en recent vervangen door een nieuw Uilenspiegelmonument onder de vrijheidsboom, ook op De Plaats. De zuil werd ontworpen door “grafieker Edgard Buyse en uitgevoerd door smid Roland Schelstraete”. Drie gestileerde uilen overkoepelden het geheel en werden in smeedwerk uitgevoerd door de Knesselaarse kunstenaar Eric Hooft. Het feest werd gevierd met een optreden van fanfare en majoretten, de uitvoering van een door Gerard Van de Casteele gecomponeerde Uilenspiegelmars, volksdans door de KLJ en andere jongeren. Er werden “Uilenkoeken” geworpen vanop de pui van het gemeentehuis. In het gemeentehuis had een academische zitting plaats met prominente Uilenspiegelonderzoekers uit Duitsland en Nederland, met dichter-schrijver Bert Peleman, en er was een tentoonstelling van allerlei documenten en kunstwerken over Tijl, samengesteld door Walter De Decker.

Dat Knesselare een Uilenspiegeldorp werd was het gevolg van het opzoekingswerk van een groep jongeren, die op basis van enkele oude documenten Knesselare konden laten opnemen in de internationale kring van Uilenspiegelgemeenten. Hieronder het prentenbak over dit gebeuren.

Zijn er nog geestelijken in Knesselare? Even tellen

Deze foto had u al gekregen op 5 september. Anno 2019 toch wel een merkwaardig beeld over een tijd die na iets meer dan veertig jaar helemaal weg is)

Succes voor een zangfestival

Nadine Scheyving, een getalenteerd zangeresje in de jaren zeventig, kwam kort na haar optreden in Knesselare bij de Roxy Stars terecht.

Op initiatief van Eric Tanghe (Kwadamstraat), vader van een “minder-valied zoontje” werd in Knesselare een zangfestival voor amateurs gehouden, ten voordele van het revalidatiecentrum in Landegem. De parochiale feestzaal liep vol voor het evenement.  Er waren zelfs deelnemers-zangers uit Antwerpen, Limburg en Brabant komen opdagen.  “Ook de Knesselaarse deelneemsters Carine Vande Geuchte, Caroline De Zutter, de gezusters Mia en Nadine Gyselbrecht en de meer geroutineerde Nadine Scheyving lieten zich niet onbetuigd”. Nadine is de dochter van Antoine (+) en Angèle De Greve en woonde in de Bethunestraat.

Geert Van Ryckeghem nam de presentatie voor zijn rekening. Het orkest de Mirky’s uit Waarschoot begeleidde de zangers.

Tony Desmet

Tony De Smet uit Ursel werd in de categorie onder de 15 jaar tweede met ‘De Clown’, in de categorie boven de 15 jaar won een meisje uit Oostkamp. De prijs van het publiek ging naar ‘The Old Brown shoe’ uit Beernem en naar Tony De Smet. De prijs van de gemeente Knesselare ging naar de Knesselaarse vedette Nadine Scheyving.

Fusie van gemeenteschool en vrije school (of niet)

Burgemeester Devreese pleitte “mede in het licht van de fusie van Knesselare met Ursel” op de gemeenteraad voor een fusie van de gemeenteschool (Veldstraat) met het vrij gesubsidieerd onderwijs (Kloosterstraat). Devreese stelde voor de gemeenteschool over te dragen aan de vzw, de katholieke scholen van Knesselare en Ursel. Deze overdracht werd bij mondelinge stemming algemeen goedgekeurd. Maar de hogere instanties moesten die fusie nog goedkeuren, wat nooit is gebeurd. De gemeenteschool kreeg het almaar lastiger – vooral door de concurrentie van de rijksbasisschool (nu Klavertje Vier) – en moest uiteindelijk de deuren sluiten.

Een zesdaagse op rollen

Een zesdaagse op rollen, het was weer eens iets nieuws, georganiseerd door het Knesselaarse Feestcomité. De zesdaagse had plaats in de week van 22-27 maart.  Het comité werd in die dagen voorgezeten door Jeroom Verniest. Het gemeentebestuur steunde het initiatief en de “sportieve schepenen Gerard Versluys en André Busschaert houden het zelfs voor een erezaak tegen mekaar uit te komen op de rollen”, lezen we in Het Volk. Er werd gefietst van maandag tot zaterdag, met reeksen, de uitdagingskoers van de twee schepenen, attracties op rollen, dameskampen, etc. Het gemeentebestuur deed ook een oproep tot sportieve meisjes om in te schrijven voor het kampioenschap op rollen ‘Miss Zesdaagse”.

Voetbal op school

Op een voetbaltoernooi namen namen leerlingen van de Vrije Gesubsidieerde Jongensschool uit de Kloosterstraat het op tegen gemeentescholen van Beernem, Oedelem en Moerkerke. Knesselare (in witte uitrusting) werd tweede.  Onderaan onder meer Luc De Muynck, Marniek Mestdagh, Rudy Vandenbussche, Wim Roose (?), Peter Schrans (?), een voorlopig onbekende, Jos Mortier, Koen Gussé,  Pedro Van Speybroeck, Ludwig De Sutter, Jan Schrans (?), Danny Gussé en Rik De Schuyter. Rechts de onderwijzers Gerard van de Casteele en Roger De Neve (met dank aan Luc De Muynck)

Opening nieuw sportterrein

Deze slideshow vereist JavaScript.

In 1976, op de winterkermis, opende burgemeester Devreese het nieuwe “Sportcomplex Prinsengoed” (nu Flabbaert). Dat gebeurde na een optocht vanaf het gemeentehuis, met muziek, majoretten, “gemeentenotabelen”, en een 300 sportafgevaardigden, die zorgden voor sportdemonstraties. Het terrein voorzag Knesselare van twee voetbalvelden, een kindervoetbalveld, twee basketbalvelden, twee volleybalpleinen, een tennisterrein en een krachtbalveld, een speelterrein, bolbanen, plaats voor handboogschutters. Een paar van die sporten zijn ondertussen uit Knesselare verdwenen.

25 jaar CMBV

CMVB in de vroege jaren 1970

Het CMBV, de Christelijke Middenstands- en Burgersvrouwen (later Markant) vierde de 25ste verjaardag van de Knesselaarse afdeling. Het was in 1951 dat zes vrouwen het initiatief namen om de vereniging te stichten, met het oog op het “verrijken der leden door sociale en culturele activiteiten, door een jongerenwerking, door culinaire demonstraties en door cursussen allerhande”.  Nog hetzelfde jaar waren er 35 leden. In het bestuur zetelden toen mevrouw Hooft-Strobbe, Antoinette Vanthuyne-De Baets, Elvira Maenhout-Hooft, mevrouw Stock-Boute, en Maria Vandenkerchove-Mouton.  Precies 25 jaar later, in 1976, telde men onder het voorzitterschap van mevrouw Vanthuyne 174 leden “waarvan de vergaderingen steeds door een 100-tal leden werden bijgewoond.”  Het zilveren jubileum werd gevierd met een misviering, een huldiging op het gemeentehuis, hulde namens de Knesselaarse gemeenschap (Walter Van Ryckeghem) en een woordje van oud-minister Adhemar d’Alcantara die “de grote waarde van de middenklassen in het leven van een dorpsgemeenschap” onderstreepte.

Foto en diawedstrijd

Foto en diawedstrijd van de Grote en Jonge Gezinnen. Het algemeen thema handelt over Het gezin, in al zijn facetten, onder meer speciale familie-evenementen, hobbyfoto’s, etc…Drie categorieën zijn voorzien: foto zwartwit, kleur en dia.  Inschrijven en inzenden foto’s en dia’(s bij Irené van de Geuchte).

Boek over Knesselare

In 1976 verscheen ‘Oud Knesselare’, een tweede boek van Alfons Ryserhove over onze gemeente. De krant omschrijft het als “een mooie heemkundige studie over Oud Knesselare”.  Het werk behandelt het ontstaan en de ontwikkeling van de gemeenten, de geschiedenis van het landschap, de parochie, de kerk, de kapellen en het klooster, de molens, de bevolkingsevolutie, de gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlogen (tot 1945).

In het boek probeert Ryserhove een beeld te geven van “een grotendeels verdwenen Knesselare“. Volgens hem was de gemeente veel veranderd en “ook wel verknoeid!”, maar “wij weten ook dat de vooruitgang nu eenmaal niet te stuiten is”. Het boek bevat veel oude dorpszichten van Knesselare. “Neem de tijd om deze foto’s en prentkaarten te bekijken en te vergelijken met de hedendaagse toestanden”, aldus de auteur. “Laten we eens kijken wat verdwenen is en wat nog overblijft: de pastorie, de kapel van O.L.Vrouw-Voorspraak, de linden en het Witte Huys (postkantoor) in de Veldstraat. Driesmolen en enkele mooie hoeven”, aldus Ryserhove. Merkwaardig misschien, maar die locaties zijn ook vandaag nog de schaarse stemmige plekken van het dorp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s