Nu Aalter van plan blijkt te zijn om het vliegveld ook te laten functioneren als een uitvalsbasis voor een dronebedrijf, pakken we graag uit met een paar mooie luchtfoto’s genomen vanuit een drone. Onschuldige landschapsfotografie. Maar “hoe ver” willen onze bestuurders verder gaan?
Dat de toekomst voor meer drone-transport zal zorgen is evident. Als dat om humanitaire redenen is (bvb. urgente transporten om medische redenen) zullen weinig mensen daar problemen mee hebben. Ook tegen wetenschappelijk en economisch gebruik zal de kritiek wellicht matig blijven. Maar critici wijzen al meteen op het gevaar dat dit maar een begin is. Waar wil Pieter De Crem naartoe?
Uit de eerste reacties die we ontvingen en elders kunnen lezen, distilleren we volgende vragen:
- Zal het transport beperkt blijven tot medische zaken, of eindigen we snel in commercieel en winstgevend verbruik (pakjesdiensten, privé-gebruik?). Wie krijgt er vergunningen? Welke bedrijven kunnen er straks opduiken?
- Wat zou een dronestation kosten, en wie financiert?
- Wordt het een zaak van daggebruik, of ook van nachtgebruik?
- Hoe zal het zitten met de geluidsoverlast? Van drones, die overigens almaar groter worden, weten we dat die veel lawaai maken. Zeker als die zoals nu het geval is almaar zwaarder worden.
- Hoe zit het met de veiligheidsrisico‘s? Drones kunnen nog altijd in de problemen komen en vallen. Kunnen we daarover wat meer uitleg krijgen?
- Zijn de droneplannen recent of waren ze al bekend voor de verkiezingen?
- Wat met de helicopters? Zelfde vragen als hierboven, maar inzake lawaai en mogelijke overlast nog scherper
- Wat met de vliegclubs? Kunnen die actief blijven op een terrein waar snelle interventiedrones zouden worden ingezet?
- Als pluspunt wordt verwezen naar “jobs“. Kan dat concreet worden gemaakt? Zal een deel van de mogelijke tewerkstelling voor de lokale bevolking zijn?
Vragen genoeg dus. En dan meteen de hamvraag: wanneer krijgt de bevolking hierover meer info? Voor de beslissing, of – zoals met de fusie toch het geval was – na de voldongen feiten? Een bestuur moet kunnen beslissen, maar de mensen hebben een geheugen.
Op Facebook laat burgemeester De Crem ondertussen weten dat drones “het transportmiddel van de toekomst” zijn en dat Aalter daarin een pioniersrol wil spelen. “Dat zal ook voor extra tewerkstelling zorgen”, besluit de hij. Ook dat is een respectabele insteek.
Ondertussen is het debat gestart. De post van Pieter (woensdag 4 september) kreeg op Facebook veel duimpjes, maar er worden ook vragen gesteld. Laat duizend meningen bloeien. En laat het met open communicatie en rustige commentaren een waardig debat zijn, waar de uitvoerende macht rekening kan mee houden.
Weet wat er boven je hoofd hangt…
Binnenkort plaatsen we een reeks nieuwe mooie en gedetailleerde luchtfoto’s van Knesselare en Ursel op deze site.
ALTIJD METEEN MEE EN LEZEN MET MEER COMFORT? Heel eenvoudig: klik HIER op de site van Knesselaars Nieuws , open om het even welk artikel en rechts vindt u het inschrijfvakje
ee