Na een zwarte week …

 

Het Knesselaars afscheid van Bjorg was indrukwekkend. De passage van de renners de dag nadien had anders kunnen zijn. Nog een korte terugblik op een zwarte week in Knesselare

Alle grote zenders, alle kranten stuurden hun reporters naar Knesselare voor een afscheid van een jongeman, die Knesselare op de kaart heeft gezet. De kerk zat afgeladen vol voor een serene dienst, met afscheidswoorden van een kranige mama, familie, renners en vrienden. Ook de Knesselaarse acteur Tim David bracht op een mooie manier een aantal boodschappen over van een deel van de betrokkenen.

Op De Plaats verzamelden zich nog eens biezonder veel mensen om er de uitvaart in serene stilte te volgen. De poorten van de hemel deden hun best om tot een eind na de middag dicht te blijven. Aan veel huizen treurden beertjes en witte ballonnen mee.

Die steun, dat voel je zo, zal er nog lang zijn voor de (groot)ouders, de zus, en zijn beste vrienden en supporters. Maar na de intensiteit van de voorbije dagen en uren, zal het stiller worden.

“Renners sterven niet”, schreef Frank Heinen in De Tijd. “Bjorgs naam zal genoemd worden, eerst dagelijks, dan af en toe en uiteindelijk nog maar zelden. Zo gaat dat met de dood. Uiteindelijk gaat het leven eroverheen”. Voor Bjorgs meest directe omgeving zal dat ‘dagelijks‘ lang duren. Ongetwijfeld ook voor Knesselare, waar een jonge vlam werd gedoofd.

 

 

 

 

 

 

Haast en spoed

Op woensdag 14 augustus stond in de wielerwedstrijd BinkBank Tour de etappe Aalter-Aalter op het programma. De etappe begon met een minuut stilte. Net voor de doortocht van de karavaan in Knesselare gaf de organisatie, vergezeld door burgemeester Pieter De Crem, een rouwkrans af aan de oprichters van de supportersclub van Lambrecht.

De professionele sport kan hard zijn. Ook in een groep van een paar honderd renners. Mooi dat ze in Knesselare passeerden, onder steunend applaus, al hadden veel mensen een wat rustiger passage of een korte stop van het peloton verwacht.

Zo kort na de start (33 km) had de koersdirectie daar misschien rekening kunnen mee houden. Maar the show must go on. De renners reden in een razend tempo over De Plaats, vanuit de Hellestraatbocht, zwiepend tussen rijen volk. Al goed dat dit zonder nieuwe valpartij afliep.

Wat Bjorg is overkomen, gebeurt al bij al zelden. Maar soms draait de wereld door, in meer dan één betekenis van het woord.

De burgemeester troostte de familie en de supporters