Knesselare gebuisd? De grap van de Mobiscore

 

Ligt Knesselare buiten de wereld? En wordt het hier lastig wonen? Sommigen vinden blijkbaar dat “een huizeke” naargelang de ligging moet worden beloond of bestraft. De voorbije weken was er veel te doen over de Mobiscore, een becijfering van de woonafstand naar een aantal openbare voorzieningen (scholen, openbaar vervoer, winkelcentra, fitnesscentra…). Het platteland slecht, de stad goed, zoiets?
De Mobiscore is op zijn minst bizar te noemen: joggen en fietsen in de natuur levert volgens de uitvinders ervan geen punten op, maar de nabijheid van “zweet- en peeskamertjes” in een fitnesscentrum van een stad wel. Onder meer Jean-Marie Dedecker maakte zich daar vrolijk druk om. Maar met hem ook vele burgemeesters. Welke adder zit er onder het gras?

De milieusituatie van een huis meent men te moeten becijferen met een simpel telraampje: de Mobiscore. Mocht u het voor uw eigen woning nog niet weten, surf even naar https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be

Testen

Even testen en je komt voor Knesselare uit bij een povere score van om en bij de 5/10. De Stationsstraat in Aalter krijgt een 7,4 en de Veldstraat in Gent een 9,7. Het grandioze meetinstrument weet bij het intikken van je adres meteen welk vreselijk probleem je hebt met openbaar vervoer, bereikbaarheid van onderwijsinstellingen, van winkels, van ontspanning en gezondheid. Châpeau.

In Knesselare vonden we bij een snelle test (telkens nrs 30) scores van 4,6 (Drongengoedweg) tot 5,1 (Knokseweg, Kerkstraat, Hellestraat). De meeste straten die  vertrekken op De Plaats krijgen een 5. In de vier windrichtingen vind je dan een 4,9 (Nieuwstraat, Kapellestraat, Langedonk, Malsem) of nog iets minder (4,8 voor Eentveld, 4,7 voor Westvoorde). Kijk, zoiets kan een kleuter ook wel bedenken. De steden scoren – even voorspelbaar – dus doorgaans prima. Tja …

Volgens velen wordt de score aanzien als een middel voor de overheid om de woonstkeuze te sturen (lees: te belonen met een woonbonus bvb, of te straffen). Je zult maar een huis hebben te lande … Vergelijk het met de subsidies voor zonnepanelen. Wie er plaatst krijgt geld, wie dat niet wil of kan, betaalt. Makelaars en particuliere verkopers van vastgoed beginnen de mobiscore wel mondjesmaat te gebruiken om hun panden aan te prijzen.

Hoe simpel kan een “formule” zijn? Toch maar in de gaten houden wat ze ermee doen…

Pineuten

De bedenker van dit grapje is Leo Van Broeck (“Ik moet toch niet verkozen worden”, glundert de Vlaamse Bouwmeester…). Meteen gesteund door wat welgezinde stadsarchitecten en journalisten. Hij spreekt graag over smurfendorpen, of over onverantwoordelijkheid van mensen die een alleenstaand huis bewonen op het platteland. Worden de plattelanders straks de pineuten, en de steldelingen de genieters van akten van verkoop? Die laatste krijgen vandaag via het Gemeentefonds al zoveel meer geld (40% van die subsidies gaat naar Gent en Antwerpen).

Dedecker pakte Van Broeck hard aan in Knack. “Hij komt op mij over als een Brusselse loftcommunist die bewoners van vrijstaande fermettes criminelen vindt, en vindt dat wonen op het platteland een luxekeuze is die we eigenlijk niet meer zouden mogen toestaan”.

“Woningen die te ver van de dorpskern liggen zouden volgens de ecologische wijsneus niet meer gerenoveerd mogen worden, maar afgebroken… Van de klimaathysterie krijgen sommigen blijkbaar de kolder in de kop… Wat is het volgende: opgelegde volksverhuizingen, deportaties en een ophokplicht in woontorens… Enkel de gevangenen en de slotkloosternonnen hebben een Mobiscore van tien”.

Dedecker zet de zaken op scherp. Laat het debat maar bloeien. Overigens … wanneer horen we nog eens iets van het Ruimtelijk Structuurplan Knesselare centrum?

Knesselare, beeld-schoon dorp. Houden zo. Daar zijn al middelen voor. Genoeg.