’t Es were kirmesse!

 

De traditie wil het: de eerste zondag van juli is er in ons dorp “Kirmesse!”. De zomerkermis had vroeger een rijk gevulde affiche.  Daarvan blijven er nog maar een paar klein initiatieven over.

 

 

 

 

 

De foorkramers hebben zich geïnstalleerd op De Plaats en zaterdagavond gaan de kramen open. Op zondag is het programma redelijk gevuld met muziek en sport.

Willen is Kunnen geeft zondagochtend een concert om 10.30 uur in het Drongengoed. Dit is een initiatief in het kader van Vlaanderen Feest, en het enige wat nog rest van de voormalige elfjulifeesten. WIK brengt enkele nummers uit het Eurosongconcert van afgelopen lente en zal traditioneel afsluiten met de Vlaamse Leeuw.

“Van dan af verleggen we de focus terug naar de Ploatse en gaan we de sportieve toer op”, aldus Christoph Mouton, een van organisatoren.  “De laatste jaren konden we genieten van een parochianenkoers en dankzij de inzet van enkele vrijwilligers is dit op een maand tijd terug op poten gezet”.

Loop

Het programma is zelfs uitgebreid. Zo kan er om 13 uur al een uur lang door de verkeersvrije kern van Knesselare worden gelopen. Het wordt een kort parcours van 1,2 km (Veldstraat – Aalterseweg – Molenstraat – Kerkstraat – De Plaats) waarop je een uur lang rondjes kan lopen vanaf 13u00 tot 14u00. Een initiatief in samenwerking met de loopgroep 9910 on the run.

Retro

Daarna verzamelen de retrorenners zich aan de startlijn ter hoogte van La Mouche om na één lokaal rondje te vertrekken voor een toertocht van een 30 km rondom en doorheen het landschapspark Drongengoed.

Speed koers

Om 14.15 uur start de “open koers”voor vergunninghouders, regelmatige deelnemers aan koersen bij nevenbonden of gewoon voor zeer rappe mannen. Zij rijden 25 rondes of 50 km.

Ondertussen zouden de retrorenners terug op Knesselaarse bodem moeten zijn om hun koers te rijden. Zij starten om 15.30 uur voor een vijftal rondes.

Parochianenkoers

De piece de résistance is er om 17 uur, wanneer Knesselaarse (en nu ook Aalterse) wielertoeristen het tegen elkaar opnemen in de Parochianenkoers. De koers is toegankelijk voor alle inwoners van Knesselare, Ursel en Aalter en voor leden van de erkende (aangesloten bij een bond) fietsclubs in Knesselare, Ursel en Aalter.

Er is een volledig nieuw reglement voorzien. Ook zij rijden 20 rondes (de eerste twee “geneutraliseerd” achter de motor), goed voor 40 km koersgeweld. De deelnemers worden volgens hun leeftijd in 3 groepen verdeeld die onderling voor de beste in hun categorie strijden.

Iedere ronde zal er ook een premie te verdienen zijn, weliswaar niet automatisch voor de eerste renner die de meet overschrijdt. Er zal aangegeven worden welke renner de volgende ronde een premie kan verdienen.

Al deze sportieve zaken starten en stoppen aan café La Mouche.
Meer info op www.teswerekoers.be

Epiloog

Dinsdag is er als afronder van het Kermisweekend om 18.30 uur een wielerwedstrijd voor Liefhebbers Elite en Beloften. Administratieve zaken, start en aankomst in de Willem Tell (Urselseweg) en aan de basisschool Klavertje Vier. Een initiatief van ‘Wielerclub Sportief Onze Roem’, met steun van de Feestraad.

(Her)lees hier het artikel

KERMISSEN KRIJGEN HET LASTIG (30/9/2016)

Kermissen krijgen het lastig

Toemaatje: LIEDJE van 160 jaar oud en vier kermisprenten

Hieronder een prentenbakje van een aantal kermisbeelden “met karakter” uit onze oude doos (foto’s Hooft en Edgard Van de Casteele) voorafgegaan door een zeer oud Knesselaersche Kermislied van onze Knesselaarse dichter August Victor Bultynck. Een van zijn eerste “proeven”, geschreven kort na het midden van de jaren 1800, in zijn jonge jaren. (wil je de beelden even stilzetten, klik dan op de streepjes)

Kermisliedje (proeve) van August Victor Bultynck, vroege jaren 1860.

Deze slideshow vereist JavaScript.