Op die Aalterse en Knesselaarse kandidaten kunt u straks stemmen

 

Op zondag 26 mei 2019 vinden de regionale, federale en Europese verkiezingen plaats. Een overzicht van de Knesselaarse (en Aalterse) kandidaten en info over hoe en waar stemmen.

Willen Knesselaarse kiezers voor een lijst stemmen met Knesselaarse kandidaten, dan is de keuze beperkt tot twee Vlaams Belangers. CD&V, Groen en N-VA houden het bij Aalterse kandidaten.

Kamer

Pieter De Crem (CD&V) is als lijsttrekker voor de Kamer natuurlijk een zekerheid. Hij heeft er concurrentie van een paar andere Aalterse kandidaten.

Voor Groen is dat gemeenteraadslid Jesse De Meulenaere (9e plaats), voor N-VA het jonge gemeenteraadslid Michael Ally (10de plaats) en voor Vlaams Belang het enige Aalterse VB-gemeenteraadslid Paul Beheyt (8ste plaats). N-VA kreeg ook nog een plaats bij de opvolgers voor Jelle Tillieu (6de plaats).

Vlaams Parlement

Groen zet de grootste troefkaart in voor een plek in het Vlaams Parlement. Gemeenteraadslid Mieke Schauvliege (Aalter) kreeg er de verkiesbare tweede plaats, al staan er paar bekende namen achter haar (Elisabeth Meuleman, Filip Watteeuw). Over haar kansen: lees hier meer .  Femke Deroo, voorzitter van Groen Aalter, kreeg een zesde plaats bij de opvolgers. Schauvliege ontloopt zo de concurrentie met Pieter De Crem. Een beetje eigenaardig misschien, maar de Aalterse CD&V zet voor het Vlaams Parlement met gemeenteraadslid Magda De Baets alleen een kandidaat in bij de opvolgers (10de plaats).

Voor Vlaams Belang staat de Knesselaarse Sofie Van Eeghem (Hoekestraat) op de 22ste plaats (Geert De Neve op de opvolgerslijst 8ste plaats).

Europees Parlement

En dan is er nog de verkiezing voor het Europees Parlement. Frederik Roose is de enige kandidaat uit onze gemeente. De Knesselarenaar (Klissestraat) staat op de negende plaats bij Vlaams Belang.

Practica

Je kan stemmen tussen 8 en 16 uur. De locatie van het stembureau staat op je oproepingsbrief. Knesselaarse kiezers – 4.254 op precies te zijn – moeten naar het Sportcomplex Flabbaert, Prinsengoeddreef 33. Daar zijn er vijf kiesbureaus. Urselse kiezers moeten naar Feestzaal Katerhoek, IJzeren Hand 16. Zij zijn met 2.225.

Overal moet er digitaal worden gestemd. Meer info? Zie hieronder.

Bekijk hoe je digitaal kan stemmen en wanneer je dit kan oefenen.

Elke Belg vanaf de leeftijd van 18 jaar is verplicht om deel te nemen aan de verkiezingen, ook al bevindt hij zich in het buitenland.

Als je niet kan gaan stemmen, kan je toch jouw stem uitbrengen door iemand een volmacht te geven. Je moet wel bewijzen of attesten kunnen voorleggen die jouw afwezigheid verantwoorden.

Wie mag stemmen in Knesselare?

Aan welke voorwaarden moet je als Belg of niet-Belg voldoen om te stemmen?

 

Bestanden uploaden