Pieter De Crem steekt tandje bij

Het werd verkocht als groot nieuws, maar was het dat wel? Pieter De Crem kiest voor het hoger doel. Kan best zijn dat het hem lukt. Zijn partij moet wat minder links en wat meer Vlaams zijn, gaf hij mee.

Wie wijst de weg? (Foto Het Laatste Nieuws)

Op 23 januari pakten de kranten uit met groot nieuws: “Pieter De Crem neemt dan toch geen afscheid van de nationale politiek” (Het Nieuwsblad, 23 januari). “Pieter de Crem trekt dan toch de Oost-Vlaamse lijst” (De Tijd). Tweemaal “dan toch”… Wie de Aalterse burgemeester een beetje volgt, weet wel beter.

Bijna een jaar geleden en een half jaar voor de verkiezingen schreven we HIER het volgende, naar aanleiding van forse kritiek van de Aalterse burgemeester op zijn partij: “Aangezien De Crem voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de buit al binnen heeft (kartel met N-VA + fusie), mogen we ervan uitgaan dat zijn uithaal naar zijn partij CD&V er alleen komt om zijn politieke positie te versterken binnen zijn ruimere politieke biotoop (en dat is voor alle duidelijkheid Oost-Vlaanderen, want we kiezen in 2019 in provinciale kieskringen). In Oost-Vlaanderen zijn er weinig politieke toppers. De Crem mikt op meer, zoveel is duidelijk. De kritiek op een te linkse CD&V en zijn vrijage met N-VA kunnen hem nog mooie dagen bezorgen. De Crem is niet van gisteren. Zijn partij – als ze de foute keuzes blijft maken – misschien wel.”

Zijn boodschap kwam blijkbaar wel aan. Voorzitter Wouter Beke vroeg hem om minister van Binnenlandse Zaken te worden. En een paar weken later werd duidelijk dat hij lijsttrekker wordt in de kieskring Oost-Vlaanderen.

De kans is groot dat De Crem in mei met een straffe score uitpakt. Dat zal hem de mogelijkheid geven zijn partij met een wat bijgestuurd profiel (minder links) stevig op de kaart te houden. En dan is de kans heel groot dat voor hem nog meer mooie poorten opengaan.

Lees HIER het artikel dat we hierover schreven in DOORBRAAK