Goede start voor onze grotere sportclubs

 

Vorig seizoen verliep ongemeen slecht voor zowel voetbalclub VK Knesselare als voor basketbalclub Gembas. Beide clubs degradeerden. Keren ze dit jaar terug? Luc De Muynck sprak met de twee voorzitters.

De kern dit seizoen: Boven: Cédric De Meyer – Briek Van Gaever – Peter Junior Bonnarens – Thomas Lievens – Ambroos Stals – Hans Standaert – coach Steven Van De Vyver. Onder: Niki De Boysere – Miel Goethals – Jordy Van Den Bussche – Bas De Vilder – Jan Vervenne

Halfweg het nieuwe seizoen is een geschikt moment om even de balans van hun huidige prestaties op te maken. VK zakte naar vierde provinciale, Gembas naar tweede provinciale. Kunnen zij de verloren plaats terug innemen of duurt de malaise verder?

Geert Van Vlaenderen, voorzitter van de plaatselijke basketbalclub zegt realistisch, maar hoopvol te zijn voor de toekomst. “Gembas startte dit seizoen in tweede provinciale met twee plaatselijke spelers in de kern, maar ook met een vijftal spelers die vanuit de eigen jeugd zijn doorgegroeid. Aanvankelijk verliep het niet zoals gewenst, maar geleidelijk werden de resultaten beter. Momenteel staat Gembas vierde in de rangschikking, na acht keer winst en vier verloren wedstrijden. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk onze plaats in eerste provinciale te heroveren. Dit nog in het huidige seizoen verwezenlijken zal moeilijk zijn, maar de laatste uitslagen geven hoop op een schitterende tweede ronde en nog een kansje op promotie”.

Gembas is in elk geval al volop bezig om voor volgend seizoen een sterke kern uit te bouwen. Tachtig procent van de huidige kern blijft bij de club en daarbij moeten een tweetal versterkers komen. Geert Van Vlaenderen: “Onze grootste opdracht is echter de uitbouw van de jeugdploegen. We proberen via initiatie in de plaatselijke scholen en in de omliggende gemeenten jongens en meisjes vanaf  zes jaar warm te maken voor onze sport. Ook onze basketfun in Ursel (op maandagavond) en Knesselare (woensdagnamiddag) is een succes. Dit jaar zijn er een dertig kinderen bijgekomen en wat belangrijk is … op dit moment is er weinig of geen uitval!”.

VK

In de kantine van VK Knesselare spraken we voorzitter Jean-Pierre Buyle.  Hij is biezonder optimistisch. Niet alleen om de goede resultaten die de eerste ploeg dit jaar al bijeen speelde, maar ook om de sfeer die er vandaag binnen de club heerst. Bestuur, spelers en “de jeugd” hebben het volste vertrouwen in elkaar en proberen samen om de club terug te brengen op het niveau van de start van de fusie.

Periodetitel

De eerste ploeg blijft natuurlijk de vaandeldrager van de club. VK startte het seizoen met een zeer jonge ploeg, helemaal bestaande uit kerels van Knesselare en de huidige fusiegemeenten. Onder leiding van trainer Danny De Baets werden de eerste acht wedstrijden gewonnen. De negende match werd een gelijkspel. Ruim voldoende om de eerste periodetitel binnen te halen en een mooie voorsprong in het klassement te verwerven. De volgende wedstrijden waren nogal wisselvallig, maar VK staat nog altijd op kop, evenwel bijgebeend door Oostakker.

VK mag dus nog altijd dromen om in het dertigste jaar van de fusie tussen Harop en SV zijn plaats in derde provinciale terug in te nemen. Is het niet via de titel, dan eventueel door de eindronden met de ploegen die periodekampioen werden. Normaal gezien kunnen een viertal ploegen deze eindronden gebruiken om alsnog te promoveren.

Van de eerste 15 matchen won VK er elf. Twee keer werd verloren en twee keer gelijkgespeeld. Dat komt neer op 35 punten en de eerste plaats (gedeeld) in de stand.

Jeugd

Maar er wordt ook al druk gewerkt om het volgende seizoen voor te bereiden. Het staat al vast dat trainer De Baets aan het roer blijft. En van de A- en B-kern hebben zo’n 95 procent jongens aangegeven bij VK te blijven. Een drietal gerichte (lees “ervaren”) versterkingen moeten volstaan om een stevige ploeg te hebben voor volgend seizoen.

Nog even een treffende uitspraak van de voorzitter:  “Een spelertje van de U6 is voor mij even belangrijk als een A-speler. Iedereen moet plezier hebben aan zijn sport en weten dat het bestuur er alles aan doet om hem/haar goed te begeleiden.”

Toch één minpuntje: niemand van VK kon de redactie een foto van de eerste ploeg bezorgen! Halfweg het seizoen is dat toch een beetje bizar.

We kunnen besluiten dat zowel VK als Gembas vol goede moed aan het werk zijn om hun plaats hogerop weer in te nemen. Mogen beide clubs gespaard blijven van kwetsuren, zodat ze hun kansen in de tweede ronde volop kunnen grijpen! Wij duimen !!!

Luc De Muynck