Curieuzeneuzen zaaien paniek. Knesselare is best ok

De lucht in Knesselare is prima. Dat geldt ook voor de buurgemeenten, voor de hele regio en voor 97,5 procent van de meetpunten waar burgers in de lentemaand mei de luchtvervuiling hebben gemeten. Maar paniek verkoopt, in de krant en in de politiek…

Het is maar de vraag of overdrijven de kortste weg is naar een beter milieu

Het Curieuzeneuzenproject (Universiteit Antwerpen, Vlaamse Milieumaatschappij, De Standaard, KU Leuven en Vito) is een op zich interessant onderzoek waaraan burgers (particulieren en gezinnen) konden deelnemen. Het onderzoek bleef voordien beperkt tot de eigen meetpunten van de Vlaamse overheid.

Wie inschreef kreeg een toestelletje om de luchtvervuiling  door verkeer te meten. Het ging om stikstofdioxide, NO2, dat ontstaat na verbranding in dieselmotoren. Het apparaat moest aan de straatkant, eerste verdieping. Na een hype in de media schreven zich 52.626 kandidaten in. Daarvan werden er 20.000 geselecteerd.

Wat met de resultaten gebeurt is echter opmerkelijk. “Een meerderheid van de Vlamingen woont op een plaats met weinig verkeerspollutie”, zo luidt de conclusie van de onderzoekers en verslaggevers. Amper 2,3 procent van de meetpunten zit boven de norm. De foto van Vlaanderen kleurt “groen”.

Vlaanderen best ok. Wordt de essentie van het curieuzeneuzenonderzoek omgedraaid?

Voor de EU en WHO is 40 de norm. Voor Greenpeace en co 10. Het is maar hoe je het bekijkt

Niet geheel onverwacht draaien de paniekorgels meteen op volle toeren.

We zijn niet onnozel natuurlijk. In steden, en vooral op knooppunten en in smalle straten daar, is de toestand niet ok. Maar zoals Joke Schauvliege (CD&V) terecht zegt: er wordt aan gewerkt. Je kunt de steden moeilijk afbreken, wel de auto’s properder maken en het autoverkeer ontmoedigen.

De reacties van sommige politici en drukkingsgroepen zijn echter radicaal. Alsof met dit onderzoek meteen de poorten van de hel opengaan. Maar ze geven een draai aan de werkelijkheid. Als de Europese normen en die van de Wereldgezondheidsorganisatie (40 µg /m3) van dit en vorig onderzoek een behoorlijk positief beeld geven, schakelen ze meteen over naar de eigen normen, waar de lat op halve hoogte (verstrenging in de toekomst 20 µg /m3) of kwart hoger wordt gelegd (Greenpeace, 10 µg /m3). Schaden ze hiermee hun geloofwaardigheid?

Paniekzaaiers

Datzelfde geldt voor kranten, maar daar wel om andere redenen. Uit onderzoek van het stemgedrag van journalisten blijkt dat 80 procent van hen groen of rood stemmen. Hun werkgevers hebben het graag scherp, want paniekzaaierij verkoopt, almaar meer… “Laat onze kinderen niet stikken” (De Standaard), dat soort dingen. Ook de inwoners van gemeenten die fris groen kleuren, zoals Knesselare en Ursel bij voorbeeld, moeten de stuipen op het lijf worden gejaagd. Daar zijn nog trucjes voor:  “Thuis zit je misschien veilig, maar je zit er maar een derde van je tijd”… en de rest zit je toch “veel in de auto” of ben je in ’t stad, houden ze voor… Onzin?

In onze dorpsstraten passeert ook veel verkeer, maar de metingen kleuren er volgens de meting van Curieuzeneuzen mooi onder de norm. Dat is ook zo in Aalter en in al onze buurgemeente (zoom even in op onderstaand kaartje).

Op Eeklo na, geen rood puntje te zien…

Voor het grootste deel van Vlaanderen lijkt er maar één conclusie realistisch: het is hier goed leven, gezond leven. Laat het ons zo nog een beetje houden. Te voet of met de fiets, de bus of de trein als het kan, en met de auto als het om een of andere reden beter past. En laat ons zonder hysterie werken aan verbetering waar die mogelijk is (uitstoot, files, verkeersconcentratie…).

De campagne CurieuzeNeuzen eindigt met “overtrokken” conclusies. “We komen allemaal langs plaatsen met groene én rode bollen: op weg naar de bakker, naar het werk of de school, wanneer we shoppen of een terrasje doen”. Fake news, zonder twijfel. Nog zo een: “Dat er tot in de kleinste Vlaamse gemeenten straten zijn waar de luchtkwaliteit de Europese norm overschrijdt, is dus een zorg van ons allemaal”. Knesselare hoort daar alvast niet bij (zie kaartje hieronder). de buurgemeenten, de hele regio eigenlijk ook niet (zie kaartje hierboven).  98,5 procent van de meetpunten in Vlaanderen ook niet.

Over dit onderwerp verscheen hier vroeger al het stukje Vuile lucht – bij ons zou vooral Veldstraat beter kunnen

Zie binnen de grenzen van Knesselare (nu die er nog zijn). Eén geel puntje, nog net ok. In de Hellestraat. Een tiental inwoners namen deel aan de test (zes in Ursel)