Met “meester” Roger verdwijnt weer iemand van een heel actieve generatie

 

Onderwijzers zijn deels “publieke” figuren.  Ze zien in de loop van hun loopbaan zo’n 700 tot 1000 leerlingen in hun klas passeren. Maar op hun beurt schuiven ze mee op de kano van het leven. Tot ook dat afloopt. Deze week is “meester” Roger De Neve in Eeklo overleden. Hij werd net geen 89 en wordt zaterdag 11 augustus begraven in de Sint-Willibrorduskerk.

Roger was uit Knesselaarse klei geschapen. Telg van een maatschappelijk actieve familie, was hij al voor de Tweede Wereldoorlog actief in het jeugdbewegingsleven.

Hij werd onderwijzer in 1948, maar na zijn legerdienst bleef hij aanvankelijk beroepsmilitair. Hij huwde met Anna Hooft en ging in de Kwadamstraat wonen.

Het koppel kreeg drie kinderen (Rozemarijn, Bavo en Stefaan). In 1954 werd hij dan toch onderwijzer, eerst kort in de gemeenteschool en vervolgens in de lagere jongensschool in de Kloosterstraat.

We hadden ooit het genoegen in het tweede leerjaar in zijn klas te mogen vertoeven. Een jonge, sportieve man die nog behoorde tot een generatie die op ons wel indruk maakte.

Roger De Neve volgde in 1982 Gerard Van de Casteele op als directeur van de school, tot hij zelf werd opgevolgd door André Ornelis. Hij gaf ook (avond)les in de Knesselaarse “tekenschool”.

Boven: Piet Goethals, Rudy Wittouck, Rik Vandenberghe, Eric Soete, Luc Serlet, Roland De Blonde, Christiaan Strobbe, Luc Van Yper, meester Roger De Neve. Midden: Frits Dhont, Geert De Vos, Toon Vandeweghe, Hedwin De Meyer, Jan Van de Casteele, Roger Verheye, Marnix Poelman, Gerald Scheyving, Karel Van Poucke Onder: Danny Wille, Robert Iket, Marc Hallaert, Marc Andries, Patrick Sierens, Albert De Munck, André Iket, Freddy De Cock

Kort voor hij directeur werd en op zijn voorganger na omringd door een jonge ploeg

Maar Roger was nog veel meer dan een “meester”. Hij was een begenadigd en getalenteerd voetballer. Zijn talent werd al opgemerkt in de Normaalschool in Oostakker. Uiteindelijk kwam hij voor jaren bij FC Eeklo terecht om nadien te eindigen bij Harop als speler-trainer. Toen VV Harop in 1963 kampioen speelde in ereafdeling van KKVS had de lokale pers het over Roger als “het warm kloppend hart van de ploeg, die de Haropjongens leerde voetballen”.

Bloemen voor de kapitein van de kampioenen

Roger De Neve is omstreeks de jaren 1970 nog enkele jaren voorzitter geweest van de Knesselaarse sportraad, lid van de Strijdbroeders en Rederijkerskamer Sint-Elooi, voorzitter van de soldatenvereniging Milac, de katholieke vormingsbeweging in het Belgisch leger (Militianen Actie). Op latere leeftijd was hij schatbewaarder van de gepensioneerdenbond KBG en Okra, en medewerker van de redactieploeg voor het parochieblad.

Roger wordt op zaterdag 11 augustus om 11 uur begraven in de Sint-Willibrorduskerk van Knesselare