‘Engel’ van Koen Mortier opent Filmfestival Oostende

Het twaalfde filmfestival van Oostende (7-15 september) opent met Engel, een film van voormalig Knesselarenaar Koen Mortier (°1965) naar een boek van Dimitri Verhulst. Engel is Mortiers derde langspeelfilm. Hieronder iets meer over de filmmaker. In een volgend bericht meer over de Knesselaarse roots van Koen.

Koen Mortier studeerde aan de Vrije Universiteit Brussel en het Rits, begon er zijn carrière als reclamefilmer, maakte kortfilms in de jaren 1990, maar werd als filmmaker vooral bekend door zijn speelfilm Ex Drummer. “In 2007 verfilmde ik het boek van Herman Brusselmans dat in Vlaanderen als een belediging ontvangen werd, maar waarmee ik internationale successen behaald heb”, verduidelijkt Mortier. “De film werd verkocht in een twintigtal landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk (wat toen voor een Vlaamse film ongewoon was)”.

 

In 2010 maakte hij nog 22 mei. “Een verfilming van een eigen idee. De film werd in Vlaanderen positief onthaald, maar het onderwerp van de film (over de slachtoffers van een moordaanslag) was toen nog ‘ver van ons bed’. Ondertussen weten we beter”, verduidelijkt Koen…

Onder meer in Warschau en in het Raindance Film Festival, het belangrijkste festival in Engeland, vielen Mortiers films in de prijzen.

Filmfestival Oostende opent telkens met de première van een film van eigen bodem. Mortier mocht een eerste keer openen met Ex Drummer in 2007. Deze zomer mag hij openen met zijn nieuwe film Engel, een bewerking van het boek ‘Monoloog van iemand die het gewoon was tegen zichzelf te praten’ van Dimitri Verhulst, nog een van Vlaanderens bekendste hedendaagse schrijvers (Problemski Hotel, De helaasheid der dingen en vele andere). Terloops: Mortier draaide als stagiair al zijn eerste film Oostende in onze grootste badstad.

Engel vertelt over de korte, stormachtige relatie tussen een zwarte prostituee en een wereldberoemde wielrenner, tijdens diens vakantie in Senegal. Als hij in hun hotelkamer overlijdt aan een overdosis, wordt zij gearresteerd en kan ze met moeite haar onschuld aantonen. “Mocht dit verhaal u doen denken aan de tragische dood van Frank Vandenbroucke, dan komt dat doordat het daarop is gebaseerd”, schrijft De Standaard. Het boek is geïnspireerd op de laatste nacht van Vandenbroucke, die in 2009 in Senegal overleed. Centraal in de film: de kwetsbaarheid van een held die aan de verwachtingen van het publiek en zichzelf niet meer kan voldoen.

Ook nu weer werkt Mortier met topacteurs. Hoofdrolspeler Jérémie Renier, die onder meer de hoofdrol speelde in de succesfilms van de Waalse filmmakers Luc en Jean-Pierre Dardenne. Nicolas Karakatsanis, met Jo Willems een van de twee Vlamingen die tegenwoordig bepalen hoe Amerikaanse films eruitzien, werkte mee als chef-camera.

Engel zal op 7 september getoond worden in de Kinepolis in Oostende en in het Kursaal, goed voor zo’n 3.000 filmliefhebbers. Acteur Matteo Simoni is Master van het Filmfestival, dat vorig jaar opende met het vissersdrama Cargo, de eerste film van Bevergem-regisseur Gilles Coulier. Over Koen Mortier zei Coulier onder meer dit: “Ex-drummer van Koen Mortier heeft me doen beslissen om filmschool te doen. De film was op dat moment een openbaring voor mij.” Acteur Sam Louwyck, die in meerdere prenten van Mortier meespeelde, zei over dezelfde film dat hij flopte aan de kassa, maar enkele jaren later een cultfilm werd. “Als je in iets gelooft, moet je op die lijn blijven. Succes is fijn, maar het is ook vergif.”

Koen met Eddy Merckx en Jacky Ickx op het vliegveld van Ursel

Voor de lokale anekdotiek: Mortier werkte ook mee aan De Koers/Race van de eeuw, een campagnefilm  in 2015 gedraaid voor een groot evenement naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Eddy Merckx en Jacky Ickx op een grote expo in de Trade Mart in Brussel. De twee topsporters raceten met fiets en Porsche tegen mekaar op het vliegveld van Ursel.

 

In een hierop volgend artikel in reeks ‘Hoe zou ’t zijn met…’ leest u meer over Koens herinneringen aan Knesselare.