Verliest Knesselare wapen en vlag?

Deze maand bespreken Aalter en Knesselare wat er na de fusie gebeurt met de gemeentevlag, het wapen, het logo van Knesselare. Krijgt die erfenis van Ursel en Knesselare nog ergens een plaats? Zaken van wereldbelang? Natuurlijk niet. Wel iets voor het hart, iets van identificatie en manifestatie, want we zijn wie we zijn.

De Stuurgroep die de Fusie voorbereidt stelde aanvankelijk voor om geen nieuw wapenschild of vlag aan te vragen. Maar daarop kwam reactie van de Vlaamse Overheid. Bestaande vlaggen en wapens van de betrokken gemeenten vervallen, maar er moet absoluut opnieuw een wapen en een vlag worden aangevraagd. Het is niet uitgesloten dat het wapen van de grotere gemeenten (in ons geval Aalter) wordt vastgesteld als wapen van de fusiegemeente.

Hoe zit het met die andere zaken? Zowel in Knesselare als in Aalter zullen nieuwe straatnaamborden geplaatst worden. Hierop komt voortaan geen publiciteit meer (een fantasietje van een vorig bestuur), maar ook geen logo of wapenschild. “Aandacht moet naar de straatnaam gaan”, zo luidde het argument in Aalter. Dag Knesselare…

En wat gebeurt er met de Knesselaarse vlag? Oei, hebben we die? Hoe ziet die eruit? Bij feestelijkheden wapperen toch nog regelmatig eens onze kleuren. Moeten onze vlaggen in de vuilbak? Even kijken op de ondertussen al gewijzigde webstek van de gemeente. Even de zoekrobot gebruiken volstaat om – in het Engels dan nog – te vernemen dat er op dat recent gewijzigd medium daar niets (meer) te vinden is. Dag Knesselare…

Als er toch gekozen wordt voor een nieuw wapen en een nieuwe vlag dienen voorstellen te worden afgetoetst bij de Vlaams Heraldische raad. Als Knesselare en Ursel in een en ander nog een beetje zichzelf mogen zijn, zou een Aalters voorstel ook met die traditie rekening mogen houden.

Het onderwerp wordt op de agenda van de Stuurgroep van de fusie geplaatst. Anderzijds horen we dan weer dat de beslissing pas door de nieuwe bestuursploeg zou worden genomen, na 1 januari 2019. Hoop doet

Misschien tijd voor een beetje achtergrondinformatie over dat wapen (en heel even ook over dat van Ursel). Het tijdschrift Land van de Woestijne van de heemkundige kring Arthur Verhoestraete publiceerde in haar jongste nummer ons artikel ‘Gemeentewapens, kleine symbolen van identiteit‘. (misschien moet u even “scrollen” tussen de pagina’s 38-45 mocht er te veel witruimte tussen zitten.

Interesse in het verleden van Aalter, Knesselare, Aalter-Brug, St.-Maria-Aalter, Bellem,  Lotenhulle, Ursel of Poeke?

Word lid van de Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete Aalter!

  • U ontvangt vier keer per jaar een inhoudelijk verzorgd en mooi geïllustreerd tijdschrift Land van de Woestijne (goed voor jaarlijks meer dan 200 bladzijden kijk- en leesplezier).
  • U wordt uitgenodigd op activiteiten zoals lezingen, wandelingen en exposities.
  • U blijft op de hoogte van de laatste nieuwtjes op het gebied van lokale geschiedenis.

Meer info? Contacteer Eliane De Poorter (tel. 051 68 89 91 – heemkundigekring.arthurverhoustraete@outlook.be)

Lid worden kan via overschrijving van 15.00 euro op rekeningnummer BE02 4426 5943 6140

Bestuur: Peter Laroy (voorzitter), Filip Bastiaen (ondervoorzitter), Eliane De Poorter (secretariaat), Dries Alyn (penningmeester), Jan Defruyt (redactiesecretaris), Robert Verhelst, Roger Baeckelandt, Walter Vervalle, Jan Camerlinckx, Erik Wille, Jonas Maebe, Patriek Vanlaere