Om 11 uur start Jens op Olympische Spelen

Snelheid, valpartijen en controverse: dat is shorttrack in een notendop. Vandaag is het meteen D-day voor de Belgische shorttrackers. Om 11 uur rijdt onze dorpsgenoot Jens Almey (20) zijn eerste wedstrijd shottrack op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. De halve finales halen, zou prima zijn, vindt hun coach Pieter Gysel. Jens zei wel “in bloedvorm” te verkeren.

Eerst een woordje uitleg voor de leken (en dat waren we zelf ook). Als u kijkt, moet u beslist vooraf even kijken naar vooraf even kijken naar dit korte filmpje (2 minuten). ‘Shorttrack voor dummies’.

Shorttrack is sinds 1994 een olympische sport. De mannen en vrouwen strijden tegen elkaar over 3 afstanden: de 500, 1.000 en 1.500 meter. Er is ook een landencompetitie, een aflossingswedstrijd die bij de mannen over 5.000 meter en bij de vrouwen 3.000 meter wordt gereden.

Wat denkt Jens Almey over zelf over zijn deelname: bekijk hier interview Jens in Sporza

“Het is fantastisch om hier te staan. Ik besef het nog niet goed”, vertelt Almey voor Sporza. “Ik ben er klaar voor. Op de trainingen heb ik laten zien dat ik in bloedvorm verkeer. Hopelijk kan ik dat ook in de wedstrijd laten zien. Ik rijd graag aanvallend, maar hier zal ik het anders moeten aanpakken. Anders word ik overklast door de ervaren shorttrackers. Nu zal ik afwachtend moeten schaatsen. Zij moeten het werk opknappen en in de laatste ronde is het aan mij om toe te slaan.” Ondanks het realisme van zijn coach gelooft Jens zelf dat een halve finale binnen mijn mogelijkheden ligt.

Nog over de tegenstand: de grootheid in het shorttrack is Viktor An. Na een conflict met zijn vaderland Korea stapte hij over naar Rusland, waarvoor hij op de Spelen in Sotsji drie keer goud veroverde. In Pyeongchang is hij er niet bij, zoals zoveel Russische atleten. Vermoedelijk ligt de weg nu open voor de Fries Sjinkie Knegt om te schitteren. En natuurlijk zijn er de Koreaanse thuisrijder Sin, Park en Seo.

Praktisch (TV)

De VRT en Sporza geven enkel samenvattingen om 17 uur, maar op de Nederlandse zender NPO1 zou het moeten lukken om Jens zo meteen live te volgen. Jens schaatst zijn reeks op de 1500 meter om 11 uur

Over Jens verschenen op Knesselaars Nieuws eerder dezer artikelen:

Jens naar Olympische Spelen (oktober 2017) 

Jens in spoor van Rik Van den Berghe naar Olympische Spelen (december 2017)