Geboeid door verhalen – dit jaar kunt u naar deze lezingen

Verhalen en info. Voor zover ons bekend, zijn er in Knesselare drie verenigingen die een deel van hun programma invullen met lezingen over diverse onderwerpen (politiek, samenleving, cultuur, sport,…). We zetten hun programma even op een rijtje.

Neos is een seniorenvereniging voor actieve senioren met een brede belangstelling voor cultuur, uitstappen, reizen, sport en ontspanning.

Neos Knesselare organiseert haar activiteiten in De Swaene op donderdagen om 14 uur. Op 1 februari was er al een lezing door vertelster en natuur- en bosgids Renate Bruggeman (over de seizoenen en hun feesten door de eeuwen heen). Op 1 maart spreekt voormalig VRT-journalist Bert De Craene over Rusland en zijn leiders. Op 3 mei is er dan weer een lezing over Noord-Korea (Kim-land) door Patrick Hillewaert.

Na de zomer komen nog gynaecoloog Hendrik Camu over ‘Gezond leven’ (13 september) en professor Luc Van de Ven (KU Leuven – donderdag 4 oktober) over ‘Psychologie van het ouder worden’. Eindigen in bijna blote schoonheid doen de mensen van Neos met costumière Erna Siebens en haar verhaal ‘Van String tot String’, over de geschiedenis van de lingerie/mode. Een met beeldmateriaal en antieke stukken geïllustreerd verhaal. Siebens komt op donderdag 6 december.

 

index

 

Meer info over Neos Knesselare: Klik hier

Strijdbroeders/Rederijkers

rederijkersDe Strijdbroeders/Rederijkers kijken en luisteren op dinsdag 13 februari naar fotograaf Anton Kusters. Deze fotograaf (°Hasselt, 1974) werd bekend met zijn fotoreeks van de Japanse Yakuza. Met zijn Leica-fototoestel zat hij die befaamde Japanse gangsters dicht op de uitvoerig getatoeëerde huid. Te zien en te horen in De Swaene.

In maart wordt het bibberen of zweten bij een lezing van Manuel Sintubin over ‘Leven op een levende planeet‘, deze professor geologie van de KU Leuven, heeft een eigenzinnige kijk op het debat over klimaatverandering, de verzakkingen door de aardgaswinning in Groningen en wel meer dossiers.

Op 8 mei komt Harry De Paepe spreken over die rare Britten en hun eigenaardige gewoonten.

In het najaar is in september (datum nog te bepalen) Koen De Brabander te gast. Hij is de CEO van de Belgische Voetbalbond en zal het uiteraard hebben over de achtergrond van de populairste sport van het land.

Onze eigenste professor en archeoloog Wim De Clercq komt op 9 oktober toelichting geven over zijn vak en meer in het bijzonder de archeologische bedrijvigheid in onze gemeente en de periferie.

De laatste spreker die dit jaar aanschuift is (o.v.) Maarten Boudry, een van onze topfilosofen en scepticus. Hij komt een streep trekken tussen wat is en wat we misschien graag geloven.

Op 12 december is er naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Vlaamse Strijdbroeders een Patroonsfeest, voorafgegaan door een academische zitting waar we zelf op zoek gaan naar het peper en zout in de lange reis van deze vereniging, op één na (de fanfare WIK) de oudste club van de gemeente.

Meer info: surf naar www.rederijkers.be

Markant

knesselare_195_130Markant, een derde vereniging die gastsprekers uitnodigt naar De Swaene, wisselt van jaarprogramma in september. Die zijn dus halfweg hun verhaal.

Wat er nog op de agenda staat voor 2018: een lezing op donderdag 8 maart over ‘hooggevoeligheid’ door dokter Anja Claeys, en een over ‘een holistische en wetenschappelijke visie op het behandelen van het menselijk lichaam‘, waarvoor Inge Van Maldeghem langskomt op maandag 26 maart.

Sebastiaan de Fooz komt op donderdag 26 april spreken over ‘Op weg naar Jeruzalem‘. Een verslag in woord en beeld over zijn lange voetreis naar het Midden-Oosten.

Meer info: www.markantvzw.be/knesselare

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

DEZE BLOG VOLGEN IS MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE