Met de teletijdmachine terug naar Knesselare in 1968

In onze reeks Gazettenpraat schuiven we mee met de jaren, al maken we – heen en terug – sprongen van tien jaar. Dit keer aandacht voor enkele evenementen die hier in 1968 de pers haalden.

Februari: daar zijn de boeren

In februari verzamelen de boeren op De Plaats voor een groepsfoto voor de kerkdeur en “de inwijding van een prachtig nieuw vaandel”. Ze waren toen nog met te veel om allemaal netjes in beeld te komen. De Boerengilde, toen onder de leiding van Raymond Van Loocke en de nieuwe onderpastoor De Baets vierde in De Kring (nu café van Jona in de Kloosterstraat) en in “Het gemeentehuis”.

Maart: Dag, Georges!

Joris van Holderbeke van Waarschoot werd benoemd tot (tweede) veldwachter in Knesselare. Het was voor het eerst dat Knesselare een tweede veldwachter kreeg. Men sprak hier toen over “de nieuwe” of “de jonge champetter”. In juni 1986 werd Joris bevorderd tot hoofdveldwachter van de gemeente. Voor zijn aanstelling als veldwachter werkte hij in de textielnijverheid in Gent. Het veldwachtersbureau was in 1968 nog gevestigd in het gemeentehuis. (bron: Luc Serlet, ‘Driehonderd jaar landelijke politie te Knesselare‘).

Molen Maeyens afgebroken

Op de Urselweg “dichtbij de bushalte, bevond zich nog het stenen karkas van de Maeyensmolen”. Hij werd gebouwd in 1858-59 door Romanus Maeyens, schepen van de gemeente, die zelf maalde. Na zijn dood in 1897 werd de molen via erfenis eigendom van mevrouw Victor Vande Velde, geboren Marie-Jeanette Maeyens (+1937) en vervolgens van haar zoon, ingenieur Gerard Vande Velde. In de jaren 1930 werd er een maalmachine geplaatst. Al in 1939 werden de kop en de wieken weggenomen. De pachters bleven nog geruime tijd elektrisch malen. “Uiteindelijk werd de molen aangekocht door weduwe Verdonck die met haar zoon Gentiel nog ettelijke jaren op een andere plaats bleef malen. Het stenen bouwwerk, dat eertijds een goede broodwinning en rijkdom betekende, kon tot niets meer dienen en slechts onderaan werd de plaats nog gebruikt tot varkenskwekerij… Een sterke ploeg landbouwers, bestaande uit de heren Gentiel Almey, Antoine en Roger Verheye, Robert Van Hulle en Roland Dhooge hadden drie weken nodig om geholpen door een drietal tractors de ruim 60 cm dikke muren omver te trekken. Meteen verdween opnieuw een stille getuige uit een groots verleden”. (24 maart)

Mei: fiets voor Erné, steun voor Jozef

In mei zorgde de supportersclub ‘Jong maar Moedig’ in het clublokaal bij Gentiel Rodts (Café Gemeentehuis) voor een nieuwe fiets voor de “veelbelovende” Erné De Blaere. De club telde 135 leden. Erné was op dat moment gekazerneerd in Kassel in Duitsland. Herman Versluys werd kaarterskampioen bij de ploeg ‘Hoe meer hoe liever’, bij Jozef Dancet. Firmin Vanderstraeten en zijn 15-jarige zoon Norbert werden schutterskoning in Maria-Aalter en Oedelem. Gembas startte met een jeugdploeg. Jozef Timmerman, “de eens zo grote wielerbelofte in de Ronde van Berlijn, Warschau en de Toekomstronde kende menig jaar de ene onkans na de andere. Hij werd vorige winter het slachtoffer van een ernstig ongeval waarbij hij met de arm door een zaagmachine werd gegrepen. Heelkundige bewerkingen dienden uitgevoerd, doch naderhand koerste hij opnieuw van wedstrijd naar wedstrijd, omdat hij weer naar ’n plaats zoekt in de ploeg van Rik Van Looy… Er is terug een glimpje hoop voor deze gewetensvolle renner”.

Juni: KWB bestaat tien jaar

In juni 1968 bestaat de KWB Knesselare tien jaar. Op de foto de jubilerende KWB’ers na de ontvangst op het gemeentehuis.

Juli: tapbiljart in De Kring

Gerard De Blaere werd tapbiljartkampioen van de club ‘Jong maar Moedig” (lokaal: De Kring). Naast hem “zijn naaste rivalen Roger Van Haever en Robert Reyserhove, bestuur en overige leden”.

Juli: Elfjuliviering in ’t groot

Knesselare herdacht de Guldensporenslag met een wedstrijd ‘Eén tegen Allen’. De derde en meteen ook laatste editie van dit gebeuren. Walter Van Ryckeghem (één) verloor deze keer van de gemeente (allen). Onderstaand knipsel schetst de sfeer en geeft de lezer een beeld van enkele proeven die de deelnemers toen moesten tot een goed einde brengen om de uitdager te verslaan.

September: 75 jaar Strijdbroeders

In september vierden de Koninklijke Vlaamse Strijdbroeders de start van hun 75-jarig bestaan. Aangezien we vandaag een halve eeuw verder zijn, wordt 2018 ook een feestjaar (weliswaar met een viering op het einde van het jaar). We komen hier later nog op terug. Een 45 leden verzamelden toen op de speelplaats van de meisjesschool. Er zijn er nog elf in leven…

Oktober: hulde!

In oktober organiseerde het gemeentelijk feestcomité voor de tweede keer een officiële hulde van laureaten van de arbeid en verdienstelijke inwoners (sport, cultuur). Die laatste onderscheidingen waren er voor Etienne Claeys (boogschieten, liggende wip) en Noël Van Kerrebroeck (kampioen van België motorcross categorie 500 cc) en voor.Gerard Mesdagh (beeldhouwer).

December: Gewestplan, ruilverkaveling

1968 was ook het jaar dat Knesselare moest nadenken over Ruimtelijke Ordening, het nieuwe Gewestplan Eeklo-Aalter, de ruilverkavelingen. Maar dat verdient (binnenkort) aandacht in een ander artikel op deze site.

WILT U KNESSELAARS NIEUWS OP DE VOET VOLGEN?

MAKKELIJK. NOTEER UW EMAILADRES IN HET PASSENDE VAKJE RECHTS NAAST OF ONDER DIT ARTIKEL EN DRUK ENTER. ZO BENT U ALTIJD METEEN MEE