Iets gemist? Dat was het vakantienieuws in de gazetten. Synthese.

Juli en augustus worden doorgaans omschreven als “komkommertijd”, met weinig nieuws. Wij bekeken even welk Knesselaars Nieuws er toch nog in de media aan bod kwam en vatten het nog eens voor u samen. En met plezier voegen we er een prentenbak van Cogetamafest aan toe. Slagerij voor luxebeesten

Het Nieuwsblad heeft het voor een mals stukje runds- of varkensvlees, te vinden in een nieuwe vleeshouwerij in de Driesstraat in Knesselare. Zaakvoerder Dominique Van Kerrebroeck (35) leerde de stiel van zijn ouders. Die baatten de bij studenten goed bekende beenhouwerij De Hooiaard uit in Gent. Dominique werkte er zestien jaar mee in de zaak. Hij verhuisde naar Knesselare omdat het vinden van voldoende personeel voor het voortzetten van de Gentse zaak problematisch was. (Nbl, 7 juli)

Politie overmeestert man in Dorp

De politie van de zone Aalter-Knesselare haald de grote middelen boven om een man te overmeesteren in de Veldstraat. Onder andere de anonieme wagen, drie combi’s en een agent op de motor konden de man vatten ter hoogte van het Chinees restaurant. De politie wou geen commentaar geven op de arrestatie “in het belang van het lopend onderzoek.” Volgens getuigen zou de man een pakketje drugs hebben laten vallen. Er werd ook een wagen met Nederlandse nummerplaat in beslag genomen. (Nbl, 11 juli)

Terreur Brussel voelbaar voor hotels, maar niet in Knesselare

De gevolgen van de aanslagen in Brussel en Zaventem waren voelbaar tot in het Meetjesland. De hotels en B&B’s in onze regio (Aalter, Maldegem, Sente, Deinze) telden vorig jaar zo’n 14.000 overnachtingen minder. “Pas in oktober herstelde de situatie zich”, aldus Eddy Van Holsbeke van Cleythil Hotel. Het klassieke recreatieve wandel- en fietstoerisme bleef vrij stabiel. De B&B’s noteerden amper een achteruitgang. De Knesselaarse hotels zagen het aantal overnachtingen tegen alle tendensen in zelfs stijgen. Vermoedelijk wegens het aantrekken van het recreatieve toerisme. (Nbl, 5 juli)

Over fusie, straatnamen en postnummers

Ook in Aalter en Knesselare moet nog onderhandeld worden over straatnamen die momenteel in beide gemeenten bestaan. Zowel in Aalter als in Knesselare is er een Kerkstraat, Kloosterstraat en Veldstraat. Dat moet nog worden opgelost, aldus de twee burgemeesters Pieter De Crem (CD&V) en Erné De Blaere (Groep 9910). Alvast de hulpdiensten willen weten waar ze naartoe moeten. Knesselare en Ursel zouden ook graag na de fusie hun eigen postnummer behouden. Ook dat wordt nog onderzocht. (HLN, 14 juli)

 

 

Jan redt duif van Frans

In komkommertijd vernamen we dat duivenmelker Frans Waerniers uit de Waterstraat in Knesselare zijn prijsduif Tieke Cor weer in handen kreeg na een reddingsactie van buurman Jan Creus. De duif was in de schoorsteen van een buur gesukkeld. De hulpdienst voor ‘een dier in nood’ werd gebeld, de brandweer van Maldegem kwam ter plaatse met de ladderwagen, maar zonder resultaat. Uiteindelijk was het buurman Jan Creus die met een gewone ladder en een basketbalnet de duif bevrijdde. De prijsduif is naar schatting zo’n 5.000 euro waard. (HLN, 14 juli)

Drongengoed: dichtbij en verrassend

In de Krant van West-Vlaanderen ging het op 14 juli over de reeën in het Drongengoed. Een reporter van de Krant stootte op een aantel dieren en was voldoende onder de indruk om een reportage over te schrijven over het Landschapspark

Bjorg Lambrecht bevestigt klimtalent

Bjorg Lambrecht presteerde andermaal uitstekend in de Ronde van de Toekomst, die zondag 27 augustus eindigde. In een paar bergritten eindigde hij tweede na de Columbiaan Egan Arley Bernal. In de slotrit, onder meer over de col de la Madeleine werd hij zesde en meteen tweede in de eindstand na Bernal. Nu over enkele weken nog het wereldkampioenschap, al is het parcours daar misschien niet meteen op het lijf van de Knesselaarse lichtgewicht-klimmer geschreven. Volgend jaar wordt hij prof. De Knesselaarse Rederijkers organiseren op 17 oktober in het gemeentehuis een gespreksavond met Bjorg en twee andere Knesselaarse profwielrenners, Erné De Blaere en Hans De Clercq. Meer nieuws volgt.

 

 

Bib dumpt cd

Ronny (derde van rechts) en zijn Knesselaarse ploeg

Verschillende bibliotheken dumpen hun cd’s omdat ze door muziekstreaming of downloaden amper nog ontleend worden. “In alle Vlaamse bibliotheken samen ging het aantal ontleningen de voorbije tien jaar met 42 procent naar beneden. Dergelijke beslissing viel eerder al in kleinere gemeenten of steden dus, waar de collectie sowieso veeleer bescheiden was. Chris Snick van Het Nieuwsblad stak even zijn licht op in de Knesselaarse bibliotheek. “Je moet echt nog een uitgebreide collectie hebben om het de moeite waard te maken”, luidt het in onze bib, waar je ook geen cd’s meer vindt. “Voer voor grote biblio­theken dus, in steden. Daar komt er nog volk op af. Maar niet als je er nog maar een paar honderd had, zoals wij. Op het laatst waren de enige klanten nog studenten die een origineel klassiek muziekstuk nodig hadden voor school.” (Nbl, 19 aug.) Ter info: onze bibliothecaris Ronny Van Daele vertrekt binnenkort naar zijn woonplaats Den Haan, waar hij als bibliothecaris zo ongeveer naast zijn voordeur kan werken.

 

 

Veel sfeer, maar ook diefstal op Cogetamafest

De tweede editie van Cogetama Fest was opnieuw een bijzonder sfeervol gebeuren dat veel volk (sommige bronnen spreken van 3000 bezoekers) naar het Hemelrijkpark lokte. De jeugdfanfare Wikit kreeg de eer om het festival te openen en deed dit met een opmerkelijke reeks van covers van bekende popdeuntjes. Nog op het programma stonden onder andere Marino Punk en Mucho Gusto. Het is duidelijk dat het parkfestival een blijver aan het worden is. Jelle Vlaeminck, fabrikant van barbecuetoestellen merkte na het parkfestival dat een van zijn unieke barbecuetoestellen was gestolen. “Afgelopen vrijdag, toen vice-wereldkampioen Tom De Jaegere de toestellen gebruikte tijdens het kampvuur, bleek er heel wat interesse te zijn. Toen Tom zondagmorgen terug op de weide kwam, was een van de twee apparaten gestolen. Ik ben er echt niet goed van”, aldus Vlaeminck in Het Nieuwsblad (16 augustus). De diefstal moet tussen 1 uur en 7.30 uur gebeurd zijn. “We vinden het bijzonder raar”, vult De Jaegere De Vlaeminck aan. “Het toestel weegt ruim 110 kilogram. Dat verplaats je niet zomaar. In de weide waar de toestellen staan, kon je de sporen van de wagen waarmee de diefstal gepleegd werd netjes volgen. Het barbecuetoestel is momenteel echt een hype en kost om en bij de 1.400 euro. Niet zomaar iets dat je als dief even van de hand doet.” De politie werd van de feiten op de hoogte gebracht en voert een onderzoek naar de daders. (Nbl, 16 aug.)

Hieronder blikken we nog even terug op het feest met een prentenbak van Lars Crommelinck:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hier ook een beeld van het gebeuren: Aftermovie Cogetamafest 2017

Jane kampioen biertappen

Niet dat we het Gentse kroegennieuws op de voet volgen, maar op VTM en in een aantal kranten was er aandacht voor Jane Vermeiren, de jongste Belgisch kampioen biertappen ooit. De twintigjarige is de dochter van Virginia Verniest (41) baat al anderhalf jaar het café De Kroon uit op het Gentse Sint-Pietersplein, in volle studentenbuurt. Open van 10 tot voorbij middernacht. Virginia held vroeger café in Knesselare en Jane leerde al tappen toen ze zeven was. Overigens was ook  haar “mémé” een tijd lang uitbaatster van de sportcafetaria in Knesselare. “Voor de slechtst getapte pintjes van het land moet je op de festivals zijn. Auw! Daar maken ze de grootst mogelijke fout: ze ‘verversen’ de vooraf getapte pintjes door er op het laatste moment nog wat bier bij te spuiten. Dié extra CO2-bubbels zorgen voor de kater”, aldus Virginia in Het Laatste Nieuws. “Ik ben beter dan Dafalgan”, lacht Jane. Dit zijn haar tips: Spoel je bierglas altijd af in koud water voor je jezelf thuis een biertje inschenkt, zelfs al is het glas kraaknet. Anders krijg je CO2-belletjes aan de binnenkant van het glas, waarvan je een kater krijgt… Hou je glas in een hoek van 45° onder het flesje en giet het in één geut leeg. Niet in schokjes. Je mag geen ‘gloek gloek gloek’ horen. Zo krijg je de perfecte kraag van 3 cm.” (Foto VTM)

Jane Vermeire toont hoe het moet

 

Knesselare krijgt één laadpaal

Tegen eind dit jaar moet elke gemeente in Vlaanderen minstens één laadpaal voor elektrische wagens hebben. Er komen tegen 2020 54 nieuwe laadpalen bij in de regio Meetjesland-Deinze. Wie geen laadpaal op 500 meter van zijn woning heeft, zal er zelfs één kunnen aanvragen. Deinze krijgt er negen en Eeklo acht, Maldegem zes en Aalter en Evergem elk vijf. Andere gemeenten krijgen er twee of vier. Kaprijke en Knesselare moeten vrede nemen met één laadpaal. In België rijden vandaag zo’n 16.000 elektrische of hybride wagens op de weg. Minder dan één procent. In Noorwegen meer dan een kwart van alle wagens.

Onze politiezone wordt groter

Na de fusie van Nevele en Deinze is het logisch dat de politie van Nevele, nu een onderdeel van Lowazone (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem, Nevele) zou aansluiten bij de politiezone van Deinze en Zulte. Lovendegem, Waarschoot en Zomergem zijn samen te klein om een zelfstandige politiezone te vormen en lonken dan weer naar Aalter-Knesselare. De vijf burgemeesters van Aalter, Knesselare, Lovendegem, Waarschoot en Zomergem kwamen overeen om een fusie na te streven. Een van de argumenten is dat onder meer Vlaams minister Jan Jambon (N-VA) fusies op termijn toch zou verplichten.  Zijn grotere zones werkbaar? Volgens de betrokken burgemeester wel.De uitbreiding van de politiezone Deinze-Zulte met Nevele lokt gemengde reacties uit in de politieraad van Zulte. De uitbreiding werd niet vooraf besproken op de gemeenteraad in Zulte. Wellicht wordt ook al gesleuteld aan de toekomst van de hulpverleningszones van de brandweer. Ook die zouden op termijn moeten hertekend worden.

Kloosterstraat weer open

De Kloosterstraat is na lange werkzaamheden zo goed als klaar voor het feest, nadat in de week van 21 augustus nog werkmarkeringen werden aangebracht. De doorgang is al een tijd weer mogelijk. Zie hierover berichtgeving in volgende edities van Knesselaars Nieuws. De officiële opening heeft plaats in het kader van feestelijkheden op 22, 23 en 24 september. Knesselare wil voorkomen dat de ouders van schoolkinderen zouden parkeren op het brede voetpad voor de school nabij de Sportstraat via het plaatsen van antiparkeerpaaltjes. Er komen ook leunhekkens aan de schooluitgangen om te voorkomen dat de kinderen de straat zouden oplopen. De geelgroen gekleurde wegbedekking aan de beide scholen in de straat moet extra duidelijk maken dat het daar om een zone 30 gaat. De parkeerplaats in de Sportstraat opent op 1 september. (HLN, 30 aug.)