Winkel(h)ier… en kleur je gemeente (dubbele prentenbak)

Nog tot 4 juni belonen Knesselaarse winkeliers hun klanten. Dat gebeurt in het kader van hun actie ‘Winkel(h)ier’. Met sympathie voor de middenstanders van eigen gemeente stopten we die lokale handelaars in een prentenbak. Een duwtje in de rug voor de laatste dagen van de campagne. Maar evenzeer voor daarna.Ter vergelijking keren we met een mooi document in een tweede prentenbak even terug naar de tijd van toen… De commercie halfweg de vorige eeuw.

Een Gratis Echtgenoot Crèche… Voor wanneer in Knesselare?

Meer dan 50 zaken uit Knesselare en Ursel nemen deel aan de actie en proberen op die manier zichzelf op de kaart te houden in onze landelijke gemeente, waar de concurrentie van groothandelszaken en internetverkoop almaar groter wordt.

Als je per fiets of te voet een boodschap doet bij één van de deelnemende handelaars krijg je telkens een stempel op je stempelkaart. Is je kaart vol? Vul dan je gegevens in op de achterzijde en breng ze binnen voor 5 juni, in het gemeentehuis, in de bib van Knesselare of Ursel, of bij een deelnemende ondernemer.

Zo maak je kans op een fiets geschonken door de gemeente Knesselare of andere mooie prijzen. Met een Kids-actie is er ook aandacht voor de jeugd. Ook kinderen tot 12 jaar die te voet of per fiets naar school, jeugdvereniging, bib of winkel verplaatsen kunnen een stempel krijgen op hun kids-kaart. Die worden op school verzameld. Per school voorzien gemeente en Unizo een prijzenpot.

De actie ‘Winkel(h)ier’ is de in Knesselaarse kringen bedachte eigen campagne, na jaren deelname aan ‘Belgerinkel’. “Unizo heeft voor die formule en de nieuwe naam gekozen”, aldus Tania Roose van Unizo. Niet alleen winkeliers, maar ook enkele andere beroepen met een “open deur” doen mee.

Het valt op in het straatbeeld hoeveel winkels er verdwenen zijn. Dat merken we ook als we nog even terugkijken naar de oudste winkels die we in beeld brachten in onze publicatie ‘Babbels in de aders van ons dorp’ (lees hier: waar de bel al vijftig jaar rinkelt )

Een dorp waar je langs blinde muren en garagepoorten wandelt, is ‘pieredood’. Acties als Winkel(h)ier kunnen ertoe bijdragen dat het dorp niet nog killer en stiller wordt. Originele en durvende middenstanders kunnen die gang van zaken misschien keren.

Hieronder een prentenbak met deelnemende handelszaken in Knesselare (Paul V.). Even verderop een gelijkaardige prentenbak, maar dan wel een van in de tijd dat publiciteit nog op andere manieren werd gevoerd… (archief Koen Van Hooreweghe)

Deze slideshow vereist JavaScript.

En nu de tijd van toen…

Deze slideshow vereist JavaScript.