De handen omhoog voor minder autonomie

Er waren enkele tientallen mensen komen opdagen voor de beslissende gemeenteraad over de fusie van Knesselare met Aalter. We hebben op deze weblog veel aandacht besteed aan dit gebeuren. Veel nieuws was er niet, want het moet allemaal nog zo’n beetje beginnen.

Het is volbracht

Burgemeester Erné De Blaere, vast overtuigd van het feit dat Knesselare beter wordt bij de fusie, bevestigde de “intenties”. Knesselare en Ursel zullen hun eigenheid behouden, er zal worden geïnvesteerd in infrastructuur voor de verenigingen (ontmoetingscentrum, polyvalente zaal…), in de dorpscentra, in het Drongengoed (maar niet in commerciële luchtvaart op het vliegveld). Voor concrete info is het wachten tot na de verkiezingen van 2018. De nieuwe bestuursploeg zal hierover beslissen.

Het gemeentehuis blijft een administratief dienstencentrum (paspoort, rijbewijs, Stedebouw, …).

Een zeker voordeel lijkt gekoppeld aan de huisvuilbelasting en het gebruik van het Aalterse containerpark (vanaf 2019), de lagere belastingvoet voor eigenaars en de lagere personenbelasting voor wie die betaalt. Eén voorbehoud evenwel: ook hierover beslist de nieuwe gemeenteraad.

Info

Verdere informatie krijgt de burger voortaan op de zopas geopende website http://samensterkerbeter.be en heel binnenkort in een folder in de bus.

De inspraak (‘participatietraject’, belangrijkste pijnpunt in de campagne) beperkt zich tot drie infoavonden (op 15 juni 20 uur in Knesselare en op 21 juni in Ursel) en de website. Een referendum komt er zeker niet.

Correctie dd 12 juni 2017: op 12 juni vernamen we dat de data uiteindelijk gewijzigd zijn naar: 20 juni – 20u00  Knesselare (in de feestzaal van het gemeentehuis, De Plaats 14 en 21 juni – 20u15  Ursel (in de Katerhoek, Ijzeren Hand 16). Om volledig te zijn: 22 juni – 20u00  Aalter (auditorium gemeentehuis, Europalaan 22)

De samenstelling van de lijst van Pieter De Crem is voor later. Net als de naam ervan. Liefst een kartellijst met de N-VA, als het van hem afhangt. Dat het kartel er komt (blijft), is waarschijnlijk, maar nog niet zeker.

Drie schepenen?

Knesselare (nu één burgemeester en vijf schepenen en één voorzitter gemeenteraad) zou in het nieuwe college kunnen rekenen op drie schepenen van de negen schepenen en het interessante mandaat van een voorzitter van de raad. Huidig schepen Herlinde Trenson (Ursel) mag vermoedelijk hopen op de tweede plaats op de geritste lijst. Ook Kris Ally (Ursel) zou een zekerheid zijn. De andere plaatsen zouden gaan naar de best scorende overblijvende Knesselaarse schepen(en) of nieuwkomer(s). Maar ongetwijfeld wordt het drummen tussen andere topkandidaten (huidige Aalterse burgemeester en zes Aalterse schepenen, vrouwen, kandidaten Aalterse deelgemeenten, eventueel N-VA’ers, …). Dat geldt ook voor raadsleden in de nieuwe gemeenteraad (van 25 in Aalter en 19 in Knesselare naar 29 in de fusiegemeente).

Zo, dat was het dan. Voorlopig toch. De huidige meerderheid heeft zwaar ingezet op vertrouwen. Dat moet ze de komende maanden gaan verdienen, met inhoud liefst. Want op het einde van deze legislatuur hangt alles hangt af van de punten van de jury.

Hieronder kijkt u nog even mee door de lens van Paul V.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.