N-VA Aalter blaast kartel met CD&V niet op

De N-VA zou in de laatste zes gemeenten waar die nog bestaan, haar kartels met CD&V opblazen. Dat meldden een paar kranten zaterdag. De Aalterse afdeling heeft evenwel geen commando gekregen en rekent erop dat de partijtop beseft dat sommige lokale afdelingen niet zitten te wachten op een kartelbreuk.Eerst het algemeen nieuws. Aan het kartel in Ieper komt al zeker een einde. Ook de kartels in Aalter, Melle en Oosterzele dreigen te sneuvelen, aldus Belga. Opmerkelijk dat Aalter hierbij wordt genoemd. Een beetje voorbarig misschien. Het ‘overlijdensbericht’ over de kartels stond bovendien haaks op het bericht dat de kartels In Wielsbeke en Berlaar wél zouden standhouden. En als het van Aalters N-VA-raadslid Sofie Vermeersch afhangt, zou dat ook in Aalter best zo zijn.

De kartelbreuken komen er omdat de partijtop daarop aandringt, luidde het nog.  Maar daar weet de Aalterse afdeling voorlopig niets van. Van een “verplichting” is op dit moment nog geen sprake. Officieel luidt het dat de partijen met hun eigen programma willen uitpakken, en dat is nog iets anders…

De nieuwe ontwikkeling naar “gescheiden wegen” heeft wellicht veel te maken met de gespannen relatie tussen de partij van De Wever en die van Beke, vooral op het federale bestuursniveau. De komst van “kandidaat” Kris Peeters naar Antwerpen – midden in het bed en uitkijkend naar een rol als spelverdeler in de Scheldestad – was een signaal dat de electorale strijd tussen beide vroegere kartelpartners wel eens hard zou kunnen zijn. In de politieke wandelgangen wordt gesignaleerd dat CD&V eerder naar centrumlinkse coalities met Groen zou streven, al zal dat dan vooral in syndicale kringen het geval zijn. Met name Pieter De Crem (kopman CD&V Oost-Vlaanderen in 2019) en Hendrik Bogaert (idem in West-Vlaanderen) staan niet bekend om hun sympathie voor Groen.

Sofie Vermeersch (N-VA Aalter)

Wat als de kartelsplitsing toch wordt opgelegd? “Het zou me sterk verbazen”, reageert Vermeersch. “We hebben hier veel goeie dingen gerealiseerd, mét het kartel. Nationaal heeft zijn rol te spelen, kan een strategie uitstippelen, maar de lokale afdelingen kunnen de lokale situatie doorgaans behoorlijk goed inschatten. Mee wegen op het bestuur is soms verstandiger dan machteloos in de oppositie terecht te komen. Ik ben er dus van overtuigd dat de partijtop goed zal wikken en wegen. Wat nu wordt verteld, klopt dus niet. Van een verplichting weten we hier niets af. En de komende tijd gaan wij alvast ‘niets’ doen, behalve… heel veel nadenken. Binnenkort gaan we ook in Knesselare wel uitkijken naar gelijkgezinden, maar daarover later meer”, besluit Vermeersch.

Geen succes

Ondertussen lijkt elders de fusiegolf niet zo’n onverdeeld succes te zijn. In Limburg, waar sprake was van een fusie tussen de steden Genk en Hasselt kant bijna 72 procent van de Limburgers zich tegen een fusie, zo blijkt uit een enquête van iVOX in opdracht van Het Belang van Limburg en TV Limburg. Dat is een signaal. De Genkenaar Wim Dries zou in Genk 30 procent halen, maar in Hasselt slechts 3 procent… Omgekeerd zou Steven Vandeput (Hasseltse topman N-VA, minister van Defensie) in Hasselt 15 procent van de stemmen halen, maar amper 2,5 procent in Genk. Enquêtes zijn maar enquêtes, maar fusies zorgen voor een kieskamp op onbekend terrein. Ook dat is een signaal.