Agnes gezwind op weg naar honderd (10 maart)

Binnenkort viert Knesselare een nieuwe honderdjarige. Agnes Dedeyne (Molenstraat), vrouw van de vroegere burgemeester Maurits Devreese, wordt op 10 maart honderd jaar. Op zondag 12 maart om 11 viering in de kerk.

dsc_11980021Agnes Dedeyne, wordt – als ’t God belieft – op 10 maart honderd jaar. Zij werd geboren op 10 maart 1917 in Maldegem, liep school in Knesselare en vervolgens in de Maricolen in Maldegem. Ze huwde hier op 17 februari 1938 met Maurits Devreese, die na de oorlog zesmaal zes jaar burgemeester was in Knesselare. In 2003 vierde het echtpaar nog de 65ste huwelijksverjaardag.

Agnes en Maurits kregen elf kinderen. “Een volledige dagtaak, maar geen last… ‘Ge kunt toch maar voortdoen’ is altijd haar spreuk geweest”, getuigt haar familie in het parochieblad. “Ze vond zelfs nog de ruimte voor een reisje naar Lourdes, maar lang moest het ook niet duren. Algauw miste ze de kinderen en de gezellige drukte van haar gezin.”

Agnes is altijd bezig geweest, want werk genoeg met zo’n groot huishouden. In de schaarse vrije tijd deed ze graag handwerk. Haar deur stond altijd voor iedereen open, voor familie, vrienden, klanten en leveranciers van de leerlooierij, voor mensen van Knesselare en vriendjes van de kinderen. Agnes blijft genieten van een goede gezondheid. Nu nog gaat ze met haar oudste dochter Cecile graag op reis naar warmere streken. Ze geniet er van de zon en een glaasje champagne en thuis ontspant ze zich met het lezen van een romannetje.

De honderdste verjaardag zal onder meer gevierd worden in de eucharistieviering op zondag 12 maart om 11 uur. Na de viering, opgeluisterd door het parochiaal zangkoor, is er gelegenheid om haar te feliciteren.

 

Honderdjarigen op een rij

Dit op til zijnde eeuwfeest is een gelegenheid om nog eens terug te blikken op het la bij al nog vrij korte lijstje van honderdjarigen in de gemeente. Zo’n vijftig jaar geleden steeg de levensverwachting van (hoog)bejaarden heel sterk. Het aantal Belgische eeuwelingen is in die tijd meer dan verdrievoudigd. In Knesselare zagen we dezelfde trend. Om die reden verminderde ook het stoeten en feesten. Dat is ook zo omdat eeuwelingen vaak verhuizen naar een rust- en verzorgingstehuis in een buurgemeente. Hieronder zetten we de honderdjarigen in Knesselare nog even op een rij.

Eerder dit jaar haalden we even wat herinneringen op aan de eeuwelingen van meer dan vijftig jaar geleden (klik hier) Wij kennen er maar drie: Livine Millecamp, Rosalie De Neve, Constant De Lichte.

Hieronder een overzichtje van de honderdjarigen die volgden:

In januari 1981 werd gefeest voor Octavie Lips (1881-1987), een taaie sigarenmaakster die uiteindelijk 106 jaar zal worden.

In februari 1983 is het alweer feest, nu voor Maurice Gyselbrecht, een telg uit de bekende familie van veehandelaars-slagers en duivenmelkers. Getrouwd met Margareta Van Leeuwe (1921), werd hij vader van acht kinderen. Maurice sterft op 7 november 1983.

Voor zover we weten, is het dan toch bijna twintig jaar wachten op een volgende eeuweling.  Op 14 maart 2005 wordt Urbanie Nemegeer honderd. Ze sterft op 21 maart 2010, een week na haar 105de verjaardag. Haar vader was landbouwer en zette mee de haan op de toren van de nieuwe kerk. Urbanie trouwde met Arthur Lips (2 kinderen) en na zijn overlijden met Maurice Roeygens (3 kinderen).

In 2008 kon het niet op. Er waren in dat jaar vier honderdjarigen.

Michel  Goegebuer werd geboren op 21 januari 1908 in de Geuzestraat, als elfde van een gezin met 12 kinderen. Hij trok in 1930 naar het Augustijnenklooster in Gent, en werd in 1936 priester gewijd. Hij werd leraar en pastoor in Marchienne-au-Pont, kwam naar Knesselare terug en werd directeur in het klooster van de zusters Franciscanessen in de Kloosterstraat. Als oudste pater Augustijn ter wereld verbleef hij nog geruime tijd in het klooster in Gent.  Hij overleed op 20 februari 2013.

Op 3 maart 1908 geboren mocht Germaine Goethals een eeuw later het Gulden Boek van de gemeente tekenen. Ook zij was sigarenmaakster. Ze overleed op 7 maart 2009.

Armand Andries werd geboren op 15 mei 1908 en werd uiteindelijk honderd jaar. Hij overleed op 25 september 2008.

Martha De Muynck werd hier geboren op 20 september 1908. Ze haalde met opvallend veel gemak de honderd.  Ze overleed op 14 september 2015, een week voor ze 107 zou worden.

Gerard Wittevrongel werd in Oedelem geboren op 28 november  1909. Getrouwd met de Knesselaarse Maria Scheyving had hij één zoontje, maar het kind heeft niet lang geleefd. Zowel zijn moeder als zijn vrouw stierven als jonge vijftigers. Gerard overleed op 31 juli 2014 in Ursel.

Margriet Vanrenterghem werd hier geboren op 11 november 1911. Samen met haar man Cesar Dhondt, die ook 96 werd, runde ze een boerderij in Burkel. Ze hadden drie dochters. Ze vierde haar honderdste verjaardag in Ons Zomerheem in Zomergem. Ze overleed er op 29 maart 2012.

Nadien was het weer enkele jaren wachten op een eeuweling. Elisabeth Mouton werd hier geboren op 10 januari 1916. Op het einde van haar leven was ze zwaar ziek, maar ze passeerde wel de kaap van de honderd. Ze overleed op 13 januari 2016. Elisabeth was getrouwd met de landbouwer Maurits Gussé, Ze woonde achtereenvolgens in de Aalterseweg, Langedonk, Maldegemseweg en Koffiestraat. Elisabeth en Maurits hadden drie kinderen.

Alice Van Hulle was de voorlaatste honderdjarige. Zij werd geboren op 26 juni 1916, woonde in de Zandekes tot haar man overleed in 1992. Daarna woonde ze met haar zoon in de Kloosterstraat en uiteindelijk in Aalter.  Ze overleed op 21 februari 2017. Ze had zeven kinderen.

Lees hier meer over eeuwelingen in Toen honderd jaar nog een wonder was Toen honderd jaar nog een wonder was’  (uit ‘Over Knesselare gesproken. Babbels in de aders van ons dorp’)

Hieronder een prentenbak, samengesteld door Paul

Deze slideshow vereist JavaScript.