Wat is goed voor Drongengoed?

Het landschapspark Drongengoed in Ursel moet “bekender en populairder” worden. Dat  staat in het nieuwe strategisch plan van de Vlaamse overheid en de provincie.

drongengoed-leekens-3De komende drie jaar pompt Vlaanderen 330.000 euro in het Drongengoed. Zeven gemeenten rond het Drongengoedbos stappen mee in het project. Het nieuw strategisch plan werd vorige zaterdag ondertekend door Vlaams minister Joke Schauvliege en provinciegouverneur Jan Briers.

De nieuwe coördinator wordt Wouter Deventer, vroeger actief in de milieuraad van Hansbeke. Hij moet ervoor zorgen dat het Drongengoed meer bezoekers krijgt, via het stroomlijnen van bestaande initiatieven en het uitwerken van nieuwe thema’s.

Eerste doelstelling is de “toeristisch-recreatieve beleving van het gebied” (bvb. onthaalplekken voor bezoekers, parkeerplaatsen).

In specifieke deelgebieden wil men ruimtelijke projecten uitwerken rond landbouw, natuur en bos, recreatie, erfgoed en de ontwikkeling van de dorpskernen.

 

Naast Knesselare stappen ook Aalter, Zomergem, Waarschoot , Eeklo, Maldegem en het West-Vlaamse Beernem mee in het project, “omdat ook natuur- en bosgebieden in de omgeving (Maldegemveld, het Leen en de Markettebossen) meegenomen zullen worden in de promotie van het strategische project”, aldus Herlinde Trenson in Het Nieuwsblad.

Problemen

Bij de aankondiging van het project werd wel verwezen naar het nijpend parkeerprobleem. Op mooie dagen staan de auto’s in de dreef richting hoeve en op de omliggende betonbaantjes al behoorlijk vol. Het probleem is niet nieuw. Wel benieuwd hoe men het krijgt opgelost.

Het wordt dus uitkijken of de initiatiefnemers snel een overeenkomst kunnen vinden met andere betrokkenen. De impact van toenemende toeristische activiteiten zal  moeten worden afgewogen tegen de doelstellingen van andere spelers (natuurorganisaties, economische activiteiten en horeca, lokale verenigingen, enzomeer). Ook “Inwoners en ondernemers” zouden via een “projectoproep” actief worden betrokken bij de uitbouw van het landschapspark.

Het wordt dus een kwestie van evenwichten zoeken tussen belangen. Tussen Drongengoed ‘Benidorm in de bossen’ of ‘Drongengoed, ongedwongen goed’ ligt een hele lange dreef…

Knesselaarsnieuws.net zal de komende maanden de ontwikkelingen voor u mee opvolgen.