Eerste Knesselaarse cultuurprijzen uitgereikt

De cultuurraad van Knesselare reikte vorig weekend in het gemeentehuis de Knesselaarse cultuurprijzen uit. Midzomernachtsdroom, Cogetamafest en Zaak: De Zutter waren de laureaten.Een jury van het vast bureau van de Raad, voorgezeten door de co-voorzitters Martina Diessner en Anny De Boever en uitgebreid met een aantal externen, stelde eerst een longlist samen van kandidaten en verkoos bij geheime stemming twee laureaten voor de jaarprijzen en een laureaat voor de prijs voor een culturele prestatie van langere duur. Met deze prijzen wil de Raad zijn oprechte waardering uitdrukken voor de initiatiefnemers en alle medewerkers. De uitreiking had plaats op zondag 13 november 2016 om 11 uur in de feestzaal van het gemeentehuis

De prijzen voor een culturele prestatie geleverd in de periode september 2015 – september 2016 gingen naar regisseur Tim David en de jongerengroep die met succes in september 2015 de toneelvoorstelling Midzomernachtsdroom brachten en naar het team dat in augustus 2016 Cogetamafest organiseerde in de tuin van de vroegere sigarenfabriek.

Midzomernachtsdroom

Tim David en co slaagden er met 18 acteurs, 5 muzikanten en een rist gelegenheidsmedewerkers in om zo’n duizend toeschouwers te verzamelen voor toneelvoorstellingen op 2, 4, 5, 6, 9 en 11 september 2015. “Dit theatergebeuren was kwalitatief hoogstaand, had plaats in een origineel kader (loods Drongengoed)  en werd gebracht met een uitgebreide groep  enthousiaste, jonge spelers”, aldus de motivatie van de jury.

Jan Van Rafelghem, Tim David en MIchiel De Blaere namen de prijs mee voor Midzomernachtsdroom

Tim David zei namens zijn groep dat er wordt gedacht aan een nieuw initiatief. In de artistieke kerngroep van dit project zaten ook Tim Van Verdeghem, Jan Van Rafelghem en Michiel Trippas (decor, licht geluid) en Tine en Michiel De Blaere (zang). De muziek bij het toneelspel werd gebracht door de Knesselaarse band Below the Birds. Tim David sloot zijn dankwoord af met de woorden van Shakespeare: “Er is maar één geweld, dat van de liefde. Niets anders telt”.

ticket_4Tim en co zetten enkele mooie beelden van hun productie op een rij: bekijk ze hier

 

Cogetamafest

De eerste editie van het Cogetamafest, georganiseerd op 14 augustus 2016, werd door de jury beoordeeld als “een verrassend nieuw initiatief, met een uitgebreid en gevarieerd cultureel luik. Het bracht een ongezien ruim publiek samen in het Hemelrijkpark (voormalige hovingen Cogetama), een van de mooiste locaties van de gemeente.” In naam van de ook al jonge en enthousiaste ploeg van Cogetamafest (Kristof De Blaere, Rik Cuypers, Jurgen Stofferis, Kristof Deroo, Dominik Stofferis, Christophe Martlé en Filip Quivreux)  dankte Kristof De Blaere de vele medewerkers die van dit unieke en erg gevarieerde dagevenement een sociaal en muzikaal hoogtepunt maakten in de Knesselaarse evenementengeschiedenis

Kristof De Blaere kondigde de tweede editie van Cogetamafest aan voor 13 augustus 2017.

Kristof De Blaere gaf mee dat er op 13 augustus 2017 alvast een nieuwe editie van Cogetamafest wordt geprogrammeerd, met ook nu weer aandacht voor jong en oud en een heel grote inbreng van mensen van eigen gemeente.

Beelden van de eerste editie: www.cogetamafest.be en https://www.facebook.com/cogetamafest/photos

 

Het Cogetamafest-team, na een zwierige en lange nacht toch voltallig aanwezig op de prijsuitreiking

Zaak: De Zutter

Katrien Ryserhove

De Prijs voor culturele verdienste voor prestaties op langere termijn ging naar Katrien Ryserhove, voor het geheel van haar culturele activiteiten van de jongste jaren: voordrachten, publicaties, fictie en non-fictie, het organiseren van culturele evenementen en vooral het voortzetten van het werk van haar vader omtrent ‘De Moorden van Beernem’. Absoluut hoogtepunt was haar gedurfd initiatief: de verfilming van Zaak: De Zutter, die ook in Kinepolis werd geprogrammeerd en “waarin onze gemeente aanwezig was via de overname en voortzetting van het werk van haar vader Alfons Ryserhove, en via de betrokkenheid van een aanzienlijke groep Knesselaarse medewerkers aan het project.” Volgens Katrien gingen al meer dan 22.000 mensen de film bekijken. De film wordt ook op DVD uitgebracht. Meer info op de webstek www.zaakdezutter.be