De geknipte week (1 tot 8 oktober)

Verdienstelijke personen:

Op zondag 2 oktober huldigden het gemeentebestuur en de diverse gemeentelijke adviesraden in het gemeentehuis een aantal verdienstelijke personen.  De huldiging werd voor het eerst georganiseerd door schepen Sabine Van Wonterghem. Voorwaarden om gehuldigd te worden als verdienstelijke persoon zijn vijf jaar actief zijn in een jeugdvereniging, zeven jaar in een seniorenvereniging of oudercomité op 20 jaar in een sport- of cultuurvereniging.

verdienstelijke-inwoners-1318-jeugdVoor de gemeentelijke jeugdraad mochten Michiel De Blaere, Jens Schelstraete, Matthias Taildeman, Andrew Vanrenterghem, Tim Van Verdegem en Yana Wallaert op het podium.

 

 

 

 

 

De beide KVG’s werden in de bloemetjes werden gezet als “vereniging in de kijker”.  Voor KVG Knesselare waren dat Lea Gobyn en Marleen Verkimpe. Remi De Spiegeleire werd gehuldigd voor zijn 25 jaar bestuurslid en inzet Gezinsbond Knesselare.

De cultuurraad huldige postuum de deze zomer overleden Willy Stevens.  Willy maakte zich verdienstelijk als voortrekker van de Drongengoedlopers, als heemkundige en voorzitter van de heemkundige kring Land Van de Woestyne, als lid van de bibliotheekcommissie, de Gecoro (erfgoed), de straatnaamcommissie en de cultuurraad, waarin hij vooral actief was als organisator van Erfgoeddagen en Open Monumentendagen.  Hij publiceerde ook artikelen en het boek “Bijdrage tot de geschiedenis van het lager onderwijs in Oost-Vllaanderen, 100 jaar Crombeenschool te Knesselare”. Biezonder was zijn ontdekking van het testament van de moeder van Peter Paul Rubens.

Op vraag van de cultuurraad maakte Paul Verhoestraete voor de familie van Willy Stevens na zijn overlijden deze beeldreportage:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lees meer over Willy Stevens (artikel uit Over Knesselare gesproken: Foto’s en feiten uit een beeld-schoon dorp, JVdC): klik hier: geboeid-door-perkament-willy-stevens

verdienstelijke-inwoners-1316-filmEen bijzondere vermelding was er voor de Knesselaarse acteurs van de dit jaar in de zalen gebrachte film Zaak De Zutter van Katrien Ryserhove en Jan Bollen (zie eerder bericht op deze blog).

verdienstelijke-inwoners-1312-koor

 

 

 

 

Ook 14 koorleden van het Sint-Willibrorduskoor die al meer dan 25 jaar wekelijks op post zijn voor hun repetities op maandag en talrijke kerkelijke plechtigheden opluisteren werden gehuldigd.  Christiane Mestdagh is veertig jaar lid  van het koor. Andere koorleden met minstens een kwarteeuw lidmaatschap: Lea Andries, Jeannette Compernolle, Alfons De Muynck, Marie-Paule De Muyt, Jacqueline De Rycke, Simona De Spiegelaere, Greta Devreeze, Gabie Matthys, Christiane Mestdagh, Elisabeth Ramael, Margo Steyaert, Rosa Verdonck, Bart Vandeweghe en Jeannette Vyncke.

 

Ten slotte kregen ook Dirk Van Mingroot en Patrick Van Quekelberghe (Laureaat van de Arbeid), Antoine Timmerman en Team Freddy De Jaeger (duivensport) een trofee. (Foto’s Koen Timmerman, info Sabine Van Wonterghem, José Spriet)

verdienstelijke-inwoners-1311-allen

Litanie troef

de-litanieHet Nieuwsblad ging voor de tweede keer op zoek naar de beste cafés van Vlaanderen. Vorig jaar stemden meer dan 120.000 lezers van Het Nieuwsblad op hun favoriete café.

Tot 26 september konden lezers stemmen op de site van de krant of in de app. Het Nieuwsblad publiceerde op vrijdag 30 september een lijstje van winnaars in de poll “Beste kroeg van het dorp”. Voor Knesselare was dit De Litanie (De Plaats). We vermelden uit de buurgemeenten even ’t Volkshuis in Aalter, De Scheve Zeven in Zomergem en Den Os in Maldegem.

Politiecontroles op alcohol en drugs

De lokale politie van de zone Aalter-Knesselare organiseerde afgelopen weekend alcohol- en drugscontroles. In totaal werden 192 ademtesten afgenomen. Twaalf bestuurders testten positief, waarvan één bestuurder op drugs. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Er werden ook tien processen-verbaal van waarschuwing uitgeschreven voor technische tekortkomingen of het niet bij zich hebben van verplichte boorddocumenten. Eén voertuig werd ook voorlopig in beslag genomen omdat de bestuurder geen verzekering kon voorleggen. De politie vond tijdens de controle verder nog verschillende kleine hoeveelheden drugs. (Het Nieuwsblad, 4 oktober)

1373 gebruikers, 40.000 boeken

META, het tijdschrift voor bibliotheek & archief publiceert regelmatige informatie over ontwikkelingen in het bibliotheek-, archief-, en documentatieveld… In het jongste nummer staat een artikel over de Knesselaarse bibliotheek. Die heeft momenteel 1373 gebruikers en een collectie van 39.384 boeken. Bijzondere activiteit is het erfgoedwinkeltje, met boeken en cd’s van eigen inwoners. Bibliothecaris Ronny Vandaele is gegradueerde in bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde en ruim 30 jaar werkzaam in de sector. Hij schreef enkele dorpsmonografieën en organiseert socio-culturele activiteiten in zijn vrije tijd. In de organisatie van de bib wordt hij bijgestaan door Lut Depau, Marijke Roeygens en Lena Devoogt.

Meer info in Meta (2016, 7): klik hier

Bjorn weer prima in Ronde van Lombardije

bjorgBjorg Lambrecht blijft opvallend sterk presteren in de slotweken van het wegseizoen. Na zijn tweede plaats op het Europees kampioenschap in Plumelec eindigde de 19-jarige renner uit Knesselare zaterdag 1 oktober derde in de Ronde van Lombardije voor beloften. Onder meer de klim van de befaamde Madonna del Ghisallo scheidde het kaf van het koren. Harm Vanhoucke won. Lambrecht hierover in Het Nieuwsblad (4 oktober): “Harm en ikzelf kregen het moeilijk en dienden even de rol te lossen, maar op drie kilometer van de streep vonden we terug aansluiting. Hierop ging ik fors door. Toen ik omkeek, zag ik dat ik een mooi gaatje had. Ik dacht dat de buit binnen was. Maar dat was niet zo. De Zwitser Patrick Muller haalde me bij en bleef in mijn wiel zitten. Waarom begreep ik niet want op die manier vergooide hij zijn eigen zegekansen. De rest kwam terug en toen flitste Harm Vanhoucke weg. Hij kreeg wel vrij spel en bleef buiten schot. Ik deed er nadien nog alles aan om op het podium te staan. Dat is me gelukt… Ik weet nu al dat volgend seizoen een moeilijker jaar wordt. Gewoonweg omdat de verwachtingen heel hoog zullen zijn. Iedereen verwacht dat ik alles ga kapot rijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heb ik nu al enkele winterstages gepland”, zo besluit Lambrecht.

Felix van Groeningen had superjeugd in Knesselare

felix-van-groeningen__140218015929-250x175De Morgen maakte op zaterdag 8 oktober vier bladzijden vrij voor een gesprek met Felix van Groeningen. Hij is een van onze beste filmmakers, woonde in zijn jonge jaren onder meer in Knesselare, studeerde aan het KASK in Gent en regisseerde films als Steve + Sky, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen, The Broken Circle Breakdown en Belgica. Hij kreeg in 2014 een Oscar-nominatie voor Beste niet-Engelstalige film (The Broken Circle) en is de vriend van actrice Charlotte Vandermeersch.

We citeren uit De Morgen: Film na film werd de regisseur de hemel in geprezen. Tot Belgica flopte aan de kassa…  Hij is al anderhalf jaar in gesprek met het Amerikaanse productiebedrijf van Brad Pitt, Plan B. Om Beautiful Boy te verfilmen, de bestseller van The New York Times-journalist David Sheff over de drugsverslaving van zijn zoon. Van Groeningen greep in 2014 net naast een Oscar voor zijn bluegrassdrama The Broken Circle Breakdown, zijn passage in Hollywood opende deuren aan de andere kant van de oceaan. Alleen laat de officiële ‘go’ op zich wachten.

Zeker sinds zijn verfilming van De helaasheid der dingen geldt Van Groeningen als een van Vlaanderens succesvolste regisseurs. Maar terwijl The Broken Circle 400.000 mensen naar de bioscoop lokte, viel de opkomst voor Belgica zwaar tegen: amper 86.000 bezoekers. De krantenkoppen lieten niet lang op zich wachten. Voor het eerst werden ‘Van Groeningen’ en ‘flop’ in dezelfde zin gebruikt.

“Belgica heeft een paar prijzen gewonnen, zoals op het Sundance Festival, kreeg ook veel goede kritieken, staat wereldwijd op Netflix, maar dat vergeet iedereen omdat hij het minder goed heeft gedaan in de cinema. Terwijl de cijfers beter waren dan bij de gemiddelde Vlaamse film”, aldus Van Groeningen.

Maar hoe hard vallen zijn films samen met zijn eigen leven? “Er zitten duizend dingen in mijn films die echt van mij komen. Die over mijn pa, ma of lief gaan.

Als je zijn films naast elkaar legt, gaat het achteraf bekeken wel vaak over afkomst. Waar kom ik vandaan? Wat draag ik mee? “Van Groeningens jeugd was ongewoon. Hij komt een beetje uit een hippienest. Pa en ma Van Groeningen leefden negen levens. Het gezin woonde een tijd in een commune in Sint-Martens-Latem, trok langs Franse markten met zelfgemaakte handtassen, verhuisde naar een boerderij in het Oost-Vlaamse Knesselare, toevluchtsoord voor artistiekelingen als Roland Van Campenhout en Patrick Riguelle. Gezellig samen rond het kampvuur, al dan niet met een jointje erbij. Later begon vader Jo van Groeningen ook een café in Gent, beter bekend als de beruchte Charlatan. De inspiratiebron voor Belgica”, aldus De Morgen.

“Een superjeugd, nooit een saai moment”, zegt Felix van Groeningen daarover. Al begonnen zowel hij als zijn broer Seppe in de puberteit al snel tegen hun vrije opvoeding te rebelleren. Elk op hun eigen manier. “Op een bepaald moment hunker je als jonge gast toch naar een iets klassieker gezin. Dat was ergens wel een gemis. Nog meer dan mijn broer had ik de nood om normaal te zijn, erbij te horen.” Zijn ouders waren, ook voor hun scheiding, dan wel believers in de vrije liefde, Van Groeningen heeft het meer voor de monogamie. “Geef mij maar een standvastige relatie.”

Met zijn moeder Bea heeft hij nog altijd een heel hechte band. Zijn vader is tijdens de opnames van Steve + Sky gestorven aan de gevolgen van een levertransplantatie. Een week erna stond Van Groeningen weer op de set. Steve + Sky is aan zijn vader opgedragen.

“Mijn pa was een maffe mens. Iedereen had hem graag, hij was de ideale cafébaas, ook al was hij niet per se sociaal… Ik heb zin om ooit nog iets over mijn moeder te doen. Ze lag recentelijk in het ziekenhuis. Kanker. Gelukkig allemaal op tijd weggehaald. Maar we hebben daar wel maanden in een kafkaiaans doolhof van een ziekenhuis vertoefd.”

Van Groeningens vijf langspeelfilms zijn net gebundeld tot één grote dvd-box ‘De Felix van Groeningen Collection’ , nu uit bij Lumière.